La Cambra de Comerç reclama solucions perquè el port de Palamós pugui importar cereals

El president assegura que l'operació és viable perquè hi ha una "demanda real"

La Cambra de Comerç de Palamós (Baix Empordà) ha reclamat a l'Estat una solució transitòria per poder importar cereals des del port, en espera que arribi l'autorització perquè les instal·lacions tinguin un punt d'inspecció fronterer (PIF).

El seu president, Xavier Ribera, assegura que aquesta petició no és fer volar coloms, sinó que hi ha una "demanda real" de pinso per part del clúster porcí de la demarcació. La Cambra també diu que no és necessari fer grans inversions, sinó que només caldria desplaçar puntualment els inspectors i veterinaris del Ministeri fins a Palamós cada vegada que hi arribés un carregament. En paral·lel, l'entitat continuarà insistint perquè el port sigui espai Schengen.

L'any passat, des del port de Palamós es van moure més de 260.000 tones de mercaderies (un 20% més que el 2012). D'aquest volum, dues terceres parts corresponien a estella forestal i pasta de paper. La resta, a productes com ara ciment, barita o marro de cafè.

Tot i aquesta activitat frenètica, però, des del port no en pot entrar ni sortir cap mena de mercaderia destinada al consum humà. Perquè això sigui possible, caldria que les instal·lacions disposessin d'un punt d'inspecció fronterera (PIF), que ha d'autoritzar l'Estat. El PIF, lligat amb la declaració d'espai Schengen per al port, són ja una reclamació històrica del municipi, que han fet palesa tant els empresaris com els polítics.

Tot i que el govern estatal anuncia que té intenció de desencallar tant una cosa com l'altra, el cert és que encara haurà de passar temps abans això no sigui una realitat. El darrer escull ha estat l'entrada de nous països a la Unió Europea, que de retruc ha comportat que alguns estats membres posin en qüestió la lliure circulació de persones i mercaderies.

Per això, la Cambra de Comerç ha decidit reclamar una solució transitòria. En espera que l'executiu de Madrid doni llum verda al PIF, els empresaris reclamen que s'autoritzi poder importar cereals des del port de Palamós.

Segons el president de la Cambra, Xavier Ribera, aquesta petició no es fa per què sí. Al seu darrere, com ha precisat, hi ha "una demanda real" per part de la indústria càrnia, que necessita pinso per alimentar els porcs que després es porten a sacrificar.

Ribera també explica que, a diferència del PIF, obtenir l'autorització específica per poder importar pinso i cereals, no suposaria haver de fer grans inversions (per condicionar laboratoris i despatxos). "Els veterinaris i tècnics del Ministeri es podrien desplaçar puntualment a Palamós cada vegada que arribés un carregament per certificar-lo", ha dit el president de la Cambra.

Estabilització econòmica

La Cambra de Comerç de Palamós ha presentat aquest dimarts els seus objectius per al 2014. Apart d'insistir en les reclamacions sobre el port, l'entitat també s'ha fixat incrementar els seus membres. En concret, es vol passar de 300 a 500, sobretot tenint en compte que ara les quotes ja no són obligatòries, i les Cambres es veuen obligades a autofinançar-se amb els serveis que ofereixen.

Altres objectius inclosos en el full de ruta per als propers dotze mesos són impulsar la cooperació amb les altres dues cambres de la demarcació (Girona i Sant Feliu de Guíxols) i potenciar la internacionalització de les empreses.

Per últim, durant aquests darrers dies la Cambra de Comerç també ha fet una enquesta a un centenar d'empreses del Baix Empordà (en concret, 103). La majoria de les empreses són pimes (tenen menys de deu treballadors) del sector dels serveis, el comerç i el turisme.

El qüestionari s'ha fet per Internet i s'ha centrat en tres grans blocs de preguntes: facturació, plantilla i finançament. L'objectiu, segons ha precisat Ribera, era veure si els números que marquen la macroeconomia, i que indiquen l'existència de brots verds, també es poden traslladar al territori.

L'enquesta conclou que, en general, aquest 2014 les empreses no preveuen anar més a la baixa, i que la tendència serà la de l'estabilització. Per exemple, davant les 54 empreses que van facturar menys durant el 2013, aquest any només 25 preveuen tenir baixades de negoci (i 46 confien tancar el 2014 mantenint la facturació).

Aquesta tendència també es dóna a l'hora de parlar de plantilles (i és que 83 de les enquestades preveuen mantenir el mateix número de treballadors durant aquest any). Vuit de les enquestades hauran de fer acomiadaments i dotze, fins i tot, indiquen que agafaran més treballadors.

Per últim, a l'hora de parlar de finançament, allò que sí que es pot veure és que hi ha hagut un canvi de tendència i ja no es tira tant del crèdit. "Per a aquest 2014, el 58% de les empreses que hagin de fer inversions tiraran de fons propis, i només un 15% buscaran finançament aliè; la resta, combinaran aquestes dues fórmules", ha conclòs Xavier Ribera.