Set municipis impulsen la ruta de l'Ardenya-Cadiretes de 93 quilòmetres

L'objectiu és promocionar el valor patrimonial i natural

Descobrir un patrimoni natural i patrimonial molt ric però encara desconegut és el principal objectiu que ha portat a set municipis de la Selva, Baix Empordà i el Gironès a unir esforços per promocionar l'anomenada ruta de l'Ardenya-Cadiretes. Es tracta d'un recorregut de 93 quilòmetres, dividit en set etapes, que permet visitar els llocs més emblemàtics i gaudir de les vistes del massís a la zona interior i dels penya-segats a la part del litoral amb una dificultat baixa-mitja adequada per a un públic familiar i persones poc experimentades en el senderisme.

El projecte, coordinat des del Consorci d'Ardenya-Cadiretes, compta amb una aplicació per a mòbils gratuïta amb informació detallada. El Monestir de Sant Grau d'Ardenya ha estat l'indret escollit per presentar de forma oficial aquesta ruta turística que passa per set municipis de la Selva, Baix Empordà i el Gironès, com són Tossa de Mar, Vidreres, Lloret de Mar, Santa Cristina d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Caldes de Malavella i Llagostera.

El projecte, que va començar a agafar forma ara fa uns dos anys, s'ha coordinat des del Consorci d'Ardenya-Cadiretes amb una clara voluntat de donar a conèixer un patrimoni natural, paisatgístic, geològic i patrimonial poc conegut del massís. La ruta, que fa 93 quilòmetres, està dividia en set etapes -una per a cada municipi que pertany al consorci- i té un desnivell de fins a 2.134 metres amb una alçada màxima de 500 metres a la zona del Puig de Cadiretes i una de mínima de 0 metres en els trams a tocar de la Costa Brava.

La ruta inclou els indrets més emblemàtics com ara l'església modernista de Lloret de Mar, les vistes de la torre dels moros de Tossa o l'ermita de Sant Elm a Sant Feliu de Guíxols i està pensada per a un públic familiar i per a persones no experimentades en el senderisme i en el cicloturisme amb un nivell de dificultat baixa i mitja. Passejar-se per aquesta ruta permet al visitant copsar la riquesa d'un paisatge mediterrani, dominat pel bosc de surera terra endins i els penya-segats i les cales amagades que ressegueixen el litoral.

Una aplicació per a mòbils com a guia

La ruta turística compta amb dues plataformes de difusió. Per una banda, un llibret on s'inclou tota la informació detallada de cada etapa i que està disponible als punts d'informació turística i ajuntaments. I per l'altra, una aplicació gratuïta per a mòbils, dissenyada per l'empresa Natura Local, que permet tenir informació de cadascun dels punts que es visiten. Destaca també la incorporació d'alarmes sonores per avisar a l'usuari que s'ha desviat de la ruta marcada -desviaments de més de 50 metres del traçat- o de que es troba a prop d'un punt d'interès. Amb un sol clic, es pot ampliar la informació, escoltar un breu resum o consultar fotografies. Un cop descarregada, l'aplicació funciona amb senyal de GPS i permet fàcilment actualitzar la informació com ara per avisar d'una esllavissada que dificulta el pas i oferir una ruta alternativa.

El projecte ha tingut un cost de 2.500 euros, entre altres coses perquè s'ha aprofitat el personal del consorci i els tècnics dels diferents ajuntaments per tirar-lo endavant. També s'han inclòs els camins ja senyalitzats, com el GR-92, camins de l'aigua, vies verdes i xarxa de camins locals per no haver de fer una nova senyalització i s'han incorporat codis QR que redirigeix al visitant al web del Consorci de l'Ardenya-Cadiretes en els trams urbans.

L'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, subratllava la importància d'aquesta iniciativa no només per mantenir la protecció d'un espai amb un gran potencial sinó també per poder-lo donar a conèixer d'una forma molt més fàcil i aprofitant les noves tecnologies. D'altres, com ara l'alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich,  assenyalaven que "això és només un començament" i que caldrà seguir "treballant plegats".