Els apicultors gironins faran xerrades per conscienciar la ciutadania sobre la vespa asiàtica

L'associació vol portar experts del País Basc

Els Apicultors Gironins Associats tenen previst realitzar xerrades informatives a Banyoles per conscienciar sobre la presència de les vespes asiàtiques a les comarques gironines. El president de l'associació, Àngel Noguer, ha detallat que la seva intenció és portar nius d'aquesta espècie trobats al País Basc per ensenyar-los als veïns i explicar tota la informació que han aconseguit reunir durant aquests mesos. Noguer, també ha apuntat que voldrien comptar amb la presència d'experts del País Basc per completar les conferències. "Hi ha molta gent que ens pregunta informació i que volen saber més", ha assegurat Noguer.

Paral·lelament, els apicultors ja estan col·locant noves trampes. De moment, ja s'han localitzat i retirat dos nius de vespa asiàtica a la Garrotxa i al Ripollès. Des del coneixement de l'avanç de la vespa velutina a les comarques gironines, els apicultors de la demarcació van treballar sense descans instal·lant trampes i prenent mesures per frenar l'expansió d'aquest insecte. No obstant això, els nius de les vespes es van trobar massa tard, quan les vespes mares ja havien marxat del rusc.

Davant d'aquesta situació, els apicultors no es donen per vençuts i ja estan instal·lant noves trampes a les zones on es van trobar els nius. El president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, ha explicat que les vespes mares tornaran a sortir d'aquí a un mes per començar a crear un nou niu. "Per això estem col·locant les trampes perfeccionades que només atreuen les vespes asiàtiques on es van localitzar els dos nius i a uns tres i quatre quilòmetres al voltant d'aquests punts", ha comentat. També han instal·lat altres trampes en indrets més apartats de les dues comarques per conèixer els moviments i fins a quin punt s'han dispersat pel territori.

"Volem intentar agafar a les mares i el major nombre possible d'exemplars perquè si no fem bé això tindrem un greu problema, les trobarem a tot arreu", ha assegurat Noguer. En aquest sentit, el president ha subratllat que les vespes acostumen a habitar zones humides i, segons els estudis realitzats, és possible que s'hagin desplaçat fins a les zones més pantanoses o on hi hagi presència de rius.

Paral·lelament, des de l'entitat estan organitzant-se per realitzar unes xerrades sobre les vespes asiàtiques. En principi, la intenció és fer-les a Banyoles, al Museu Darder, i portar nius i experts del País Basc perquè puguin explicar totes les característiques d'aquesta espècie a la ciutadania. "Hi ha molta gent que ens pregunta coses sobre les vespes i creiem que serà una bona forma d'informar i donar a conèixer tota la informació que hem aconseguit recopilar", ha apuntat. En principi, les xerrades es farien d'aquí a un mes però la data s'ha d'acabar de concretar en els pròxims dies. Amb aquestes jornades, l'entitat vol sensibilitzar la població perquè estigui més atenta i pugui col·laborar en la detecció de nius i exemplars de vespa asiàtica.