Els empresaris gironins mostren el seu suport incondicional al procés sobiranista

Cambres de comerç i patronals es desmarquen de l'empresariat barceloní

La plana major de l'empresariat gironí en bloc ha volgut pronunciar-se públicament a favor del procés sobiranista endegat pel Parlament. La majoria de les patronals i cambres que integren el GIG ja havien aprovat manifestos i acords en aquest sentit de manera individual. Aquest divendres, però, han volgut fer públic un manifest conjunt on recullen la seva "total adhesió" al Pacte Nacional pel Dret a Decidir i el seu "suport incondicional al procés endegat pel Parlament".

Que ho hagin fet aquest divendres no és una qüestió d'atzar. Segons ha reconegut el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadaler, han decidit alçar la veu just després que altres organitzacions empresarials s'hagin desvinculat del procés. Aquest és el cas de la CEOE i de Foment del Treball que aquesta setmana llençaven un missatge al president del Govern, Artur Mas, a qui demanaven diàleg i estabilitat alhora que asseguraven que no és feina dels empresaris vetllar per la consulta.

Entre els signants del manifest del GIG també hi ha la patronal gironina FOEG, que és la que representa Foment del Treball a la demarcació. El seu president, Ernest Plana, ha explicat que no han consultat amb Barcelona el fet d'adherir-se a aquest manifest i ha justificat que, com a FOEG, tenen entitat pròpia per a fixar opinions. Sobre les declaracions del president de la CEOE, Joan Rosell, ha evitat entrar en polèmiques. "No vull fer comentaris del senyor Rosell, ja sabem tots com pensa", s'ha limitat a dir.

Els empresaris també defensen en el manifest que cal "respectar i donar suport" a la decisió que prengui el poble de Catalunya, "sigui quina sigui" i també assenyalen que "donen la benvinguda a totes les opinions en el marc d'un debat serè".

A favor de la consulta

El president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Joan Puig, ha defensat que tothom ha de poder dir el que vulgui. "És això el que no entenem, que no es deixi preguntar a la gent", ha dit, en referència a aquells que s'oposen a la consulta. "Impedir la consulta és donar temperatura a una olla a pressió, això no es pot aguantar, només portarà a més conflictivitat", ha reflexionat el president del Fòrum Carlemany, Francesc Planas.

Els empresaris gironins són conscients que les seves opinions xoquen en ocasions amb els pronunciaments de l'empresariat de la capital catalana. "Girona és diferent, això a Barcelona és impossible perquè hi ha d'altres tipus d'empresa", ha justificat el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadaler, que creu que és normal que si a Barcelona hi ha un teixit empresarial amb més multinacionals hi hagi més temors entorn al procés. "Aquí és diferent, les nostres petites i mitjanes empreses no depenen tant de la resta d'Espanya", ha dit.

Els empresaris asseguren que aquest pronunciament ha de ser "un punt de partida" i animen a més entitats i organitzacions a sumar-s'hi per donar suport al manifest aprovat pel GIG.