Més de 130 robatoris i furts de mitjana al mes al petit comerç de les comarques gironines

Els delictes comesos a botigues es mantenen durant el 2013

El petit comerç de les comarques gironines va registrar una mitjana de més de 130 robatoris i furts al mes durant el 2013. La majoria dels lladres que hi actuen solen cometre furts, empescant-se sistemes per burlar les alarmes i enduent-se productes (roba, perfums...) quan els dependents no els veuen.

L'any passat, els Mossos d'Esquadra van rebre 1.585 denúncies per part dels botiguers. Aquest és l'únic sector del teixit empresarial de la demarcació on la delinqüència no s'ha aconseguit reduir.

A tots els altres, l'estadística policial recull que els furts, robatoris i atracaments han baixat. Dins aquest global s'hi inclouen tant grans empreses com bars, benzineres, hotels o explotacions agràries.

D'ençà del 2005, els mossos i l'empresariat gironí van crear un grup de treball específic per combatre la delinqüència al sector. De manera periòdica, es fan trobades entre uns i altres per veure quines problemàtiques hi ha i establir mesures per combatre-les. A més, un cop a l'any, els caps de la Regió Policial i els presidents de les patronals i les Cambres de Comerç es troben per passar balanç.

Aquest divendres, uns i altres han fet recompte del 2013. Després de l'increment de delictes que es va registrar durant els primers anys de la crisi, a partir del 2010 aquestes xifres negres han fet un tomb. Ara, la tendència és anar a la baixa. I el teixit econòmic gironí no n'és una excepció.

Durant l'any passat, es van registrar 7.712 fets delictius als diferents sectors econòmics (camp, indústria i serveis). Comparat amb el 2012, això suposa un descens del 7,8% (aleshores, els mossos van rebre 8.370 denúncies per furts, robatoris o atracaments).

El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer, ha subratllat que aquestes dades recullen "el treball intens" que han fet mossos i empresaris a la demarcació. Però, sobretot, com ha precisat, "són el resultat de la feina contínua i la col·laboració diària que uns i altres porten a terme arreu de les diferents comarques".

Furts al petit comerç

Si es desgrana l'estadística per sectors i tipologia d'establiments, però, apareix un punt negre: el petit comerç. I és que, a diferència de la resta, aquí els delictes no han disminuït, sinó que fins i tot han augmentat lleugerament. En concret, s'ha passat de 1.582 casos denunciats a 1.585 (és a dir, que de mitjana, cada mes se'n registren més de 130).

En general, aquí els lladres solen cometre furts. Burlen les alarmes amb bosses folrades d'alumini -sobretot, a botigues de roba- o bé aprofiten algun descuit dels dependents per arrabassar allò que volen (ja sigui perfums, marroquineria o objectes decoratius).

El comissari Joaquim Belenguer explica que en aquests casos és més difícil lluitar contra els lladres. El motiu que no explica no és cap altre que el botí que s'aconsegueix. A diferència d'altres llocs (com mercats o bars-restaurant) on els delinqüents van a buscar les carteres dels clients, a les botigues allò que solen endur-se'n és el producte. Molt més difícil de vigilar tothora que no les butxaques o les bosses de mà.

Entre el 4 i el 50%

Pel què fa a la resta de sectors empresarials i tipologies d'establiments, aquí els descensos de delinqüència durant el 2013 se situen entre el 4 i el 50%. Per exemple, als mercats els casos denunciats han baixat un 4,31% (de 1.091 casos a 1.044); a les benzineres, un 16% (de 517 a 434); als bars i restaurants, un 7,61 % (de 1.944 a .1796); als grans centres comercials, un 8,37% (de 812 a 744); a les farmàcies, un 15,38% (de 52 a 44) i a les joieries i rellotgeries, un 50% (de 26 a 13).

L'estadística dels Mossos d'Esquadra referida als sectors empresarials també inclou les davallades en els delictes registrats a hotels i pensions (un 12,6%, passant de 798 casos a 697), a càmpings (un 12%, de 500 a 440), a tallers (40%, de 77 a 46), a polígons (19%, de 289 a 263) i a explotacions agrícoles i ramaderes (21%, de 73 a 57). Per últim, al sector del transport, durant el 2013 s'ha registrat un descens de gairebé el 19% dels robatoris en camions i tràilers (de 32 a 26 casos).

Els presidents de les dues patronals (Pimec i Foeg) i els de les tres cambres de comerç gironines han coincidit a destacar que aquests resultats són fruit del treball colze a colze entre policies i empresaris. "Quan més col·laboració i vigilància hi hagi, sobretot començant pels mateixos propietaris, més aconseguirem reduir la delinqüència", ha dit el president de Pimec Girona, Pere Cornellà.

"Potser no podrem evitar el robatori, però sí intentar dissuadir-lo, prevenir-nos i perseguir els delinqüents", ha afegit el president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Joan Puig. I com a exemple, ha esmentat la persecució que els Mossos d'Esquadra van fer bosc a través a uns lladres que havien entrat a robar en un habitatge de la urbanització Cim d'Aro.