Banyoles tanca el 2013 amb un superàvit de més d'1,15 MEUR

El nivell d'endeutament del consistori continua a la baixa i se situa en un 65,3%

L'Ajuntament de Banyoles ha obtingut un superàvit de més d'1,15 MEUR en la liquidació del pressupost del 2013, essent el tercer any consecutiu en què es tanca amb números verds.

Amb aquests diners, el consistori preveu destinar 750.000 euros a la remodelació dels carrers Estany i de la Barca per reduir la xifra de les noves operacions de crèdit per aquest 2014 mentre que uns 400.000 euros aniran destinats a "fer guardiola", segons paraules de l'alcalde, Miquel Noguer, per poder afrontar possibles endarreriments de pagaments de les administracions o altres imprevistos.

El nivell d'endeutament del consistori continua a la baixa i se situa en un 65,3%.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha reconegut que aquest estalvi s'ha aconseguit amb l'esforç de tothom, especialment dels treballadors de la casa, que han entès la necessitat de reduir la despesa en aspectes com ara les compres, que ha permès un estalvi del 5% és a dir uns 303.000 euros menys.

Destaca també l'estalvi de 89.000 euros en amortitzacions dels crèdits, gràcies a la baixada dels interessos, o els 371.000 euros de menys de despesa financera essent en total de 205.000 euros. En el seu global, la despesa corrent, on s'inclouen factures com ara de l'energia, s'ha pogut rebaixar en 654.000 euros.

Fer guardiola

Els diners del superàvit aniran destinats a pagar les obres de millora dels carrers Estany i de la Barca. Concretament, s'hi destinaran 750.000 euros, uns diners que permetran reduir a la meitat la nova operació de crèdit que l'Ajuntament tenia pensat demanar aquest 2014, valorada en 1,5 MEUR, permetent així també un estalvi amb els interessos.

Els 400.000 euros restants es destinaran a "fer guardiola", segons paraules de l'alcalde que ha subratllat que en època de crisi cal ser previsors per poder fer front a possibles endarreriments de les administracions, com passa per exemple amb les inversions al programa de barris.

Al marge d'aquesta guardiola i de l'execució del pressupost del 2013, el consistori compta amb un fons dotat amb 443.525 euros per afrontar possibles deutes dels contribuents, és a dir, rebuts que no es paguen quan toca. Amb aquesta bossa de diners es cobreix el 55,5% del total del deute dels contribuents. L'alcalde també ha afegit que durant el 2013 es van congelar les taxes i fins i tot es va rebaixar l'IBI en un 4%.

Un endeutament més baix que arriba al 65,3%

Aquesta "bona salut" financera i econòmica ha permès reduir encara més el nivell d'endeutament. L'exercici del 2013 es tanca amb un nivell d'endeutament que se situa en un 65,3%, una xifra molt inferior al 107%, una xifra que es va assolir l'any 2007 quan el màxim legal permès en aquell moment era del 110% i actualment és del 75%. Per altra banda, el pagament a proveïdors s'està fent a 30 dies.

L'alcalde ha fet una valoració positiva de la situació actual, tenint en compte el context de crisi actual, i ha avançat que seguiran en aquesta línia continuista pel que fa al pressupost. "Seguirem essent conservadors; la situació per al 2014 sembla que serà moderadament optimista però en el pressupost no ho hem estat", ha afegit Noguer.

Un cop més ha recordat que la situació actual ha estat possible gràcies a un pla de sanejament impulsat durant el 2009-2010 que va permetre capgirar la situació. Uns ajustos que van ser "dolorosos", ha dit, però que van permetre arribar a la situació d'equilibri actual. El pla estava previst que durés tres anys però al segon any ja es va liquidar perquè els objectius s'havien assolit.