La Creu Roja atén 116 persones sense sostre a Girona durant el 2013

Les dades suposen un increment del 26% respecte l'any anterior

Durant l'any passat, les unitats d'emergència social de la Creu Roja a Girona van atendre 116 sense sostre a la ciutat. Periòdicament, aquests equips -molts, formats per voluntaris- surten de nit per oferir suport als indigents. L'objectiu, a més de donar-los atenció, és fer de nexe entre el carrer i les xarxes d'atenció, com ara el centre social 'La Sopa' de la ciutat.

Durant els mesos en què fa més fred, els equips intensifiquen les sortides. Recorren caixers automàtics i zones on els sense sostre acostumen a anar-hi a dormir (llocs com ara entrades d'edificis o cases abandonades on els indigents es resguarden). Els voluntaris els ofereixen mantes, cafè calent, menjar i sabó. A més, també els proporcionen suport psicològic i, si cal, atenció sanitària.

Al llarg del 2013, l'entitat ha constatat com creixia el número de sense sostre que han atès a la ciutat. En concret, en un 26% (passant de les 92 persones a les 116). Segons indica la Creu Roja, la gran majoria dels indigents són homes, si bé durant els darrers mesos s'ha constatat com la presència de dones s'incrementa (en concret, l'any passat se'n van atendre tretze).

L'entitat també ha vist com, a conseqüència de la crisi econòmica, ha canviat el perfil dels sense sostre a Girona. Dins el col·lectiu, hi ha aquells qui fa temps que han optat per viure al carrer (alguns dels quals, rebutgen l'ajuda). Però cada cop més, la crisi fa aflorar una altra realitat.

"S'incorporen grups de població que, fins fa poc, es trobaven en una situació 'normalitzada'", indica la Creu Roja. És a dir, que abans tenien llar i feina, però que han passat per una etapa de dificultats i han vist com ho perdien tot. "És una de les cares més dures i dramàtiques de la vulnerabilitat social", destaca l'entitat.

La Creu Roja també ha constatat com els sense sostre que ha atès a la ciutat pateixen "un augment de l'exclusió residencial, fins a tres vegades superior al de la població en general".

Columna vertebral

Les unitats d'emergència social són "la columna vertebral" de l'atenció que la Creu Roja dóna als sense sostre de la ciutat, segons explica l'entitat. Els equips es financen majoritàriament a través de fons procedents de la recaptació del 0,7% de l'IRPF, que es destina a finalitats socials. "Tots els seus integrants, a més, reben la formació específica per atendre les persones sense sostre", indica l'entitat.

La Creu Roja també subratlla que el treball amb aquestes persones que malviuen "en situació d'extrema vulnerabilitat" no és queda només amb les assistències. "Les unitats d'emergència social actuen com a pont cap a altres recursos orientats a la inclusió social a través del treball en xarxa i aliances amb diferents organitzacions de la societat civil, com la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa (EAPN)", conclou.