Un simulacre posa a prova la capacitat de reacció de les urgències del Trueta

S'han atès a un total de 70 pacients en una hora i mitja provinents d'una suposada explosió

Aquest matí un simulacre d'accident múltiple ha mobilitzat el servei d'urgències de l'Hospital Universitari Josep Trueta de Girona. A partir d'una suposada explosió en una indústria química que ha provocat un núvol tòxic, s'ha activat el pla de catàstrofes per donar resposta, a temps real, a l'arribada de les víctimes. Al llarg de les dues hores de simulacre s'han atès 70 ferits de diversa consideració, tant adults com nens, ja que el simulacre preveia que al costat de la fàbrica que ha registrat l'accident hi havia una escola.

A les 11, una trucada ha posat en alerta el servei d'urgències de l'hospital. El SEM avisava que hi havia hagut una explosió en una indústria química i hi havia desenes de ferits. De seguida han activat el protocol de catàstrofes, que preveu, d'entrada, preparar els professionals, els espais i el material necessari per atendre l'allau de gent ferida.

El primer que han fet ha estat habilitar la zona de triatge, on han qualificat els ferits amb colors segons la gravetat. El vermell per als més greus que necessitaven atenció immediata, el groc per als ferits de consideració però de no tanta gravetat i, finalment, els verds els lleus. Per a aquests darrers, han habilitat una zona a consultes externes on han tractat la trentena de ferits lleus, amb contusions o intoxicacions lleus.

El director del Trueta, el doctor Antoni Juan Pastor, ha explicat que per tractar els més greus han necessitat implicar en el simulacre tots els serveis de l'hospital, des de radiologia a cirurgia. Dels 70 ferits, 14 eren greus, 5 d'ells menors d'edat. D'aquestes, n'han desviat un a l'hospital de la Vall d'Hebron. Dels ferits més greus, n'han mort en el simulacre 6, dels quals 2 eren nens. "El simulacre serveix per avaluar el funcionament dels protocols, hi ha petits ajustos a fer però ha funcionat molt bé", ha afirmat Juan Pastor.

L'exercici també ha suposat la implicació de la Unitat de Cures Intensives, reanimació, consultes externes, radiologia, pediatria i traumatologia i cirurgia general, a més d¡altres unitat de suport. Els ferits eren estudiants de les facultats de Medicina i d'Infermeria de la Universitat de Girona (UdG), a més de familiars del personal implicat en el simulacre.

La complexitat d'aquest tipus de simulacres recau en atendre l'arribada dels ferits ficticis alhora que es desenvolupa amb normalitat l'atenció a urgències, que de mitjana rep cada dia 176 pacients.

Per això, el simulacre ha obligat a mobilitzar personal sanitari que no estava de guàrdia i també ha comptat amb diversos voluntaris, el que ha permès que no s'hagin produït canvis en l'assistència a pacients reals. Una vegada acabat el simulacre, han fet una reunió del Comitè de catàstrofes per analitzar les conclusions de tota l'acció. Aquestes han estat molt positives i han determinat un alt grau de compliment de les seves funcions dels diferents equips d'intervenció.

Des de la direcció del centre conclouen que és vital que la gent conegui què ha de fer en situacions d'emergència ja que una resposta efectiva i ràpida redueix els danys i les pèrdues accidentals i les conseqüències motivades per una mala actuació o una actuació fora de temps. I aquesta resposta efectiva només és possible amb la realització d'assajos periòdics que, per un costat, formen els treballadors i, per l'altre, avaluen el funcionament de l'organització davant de situacions d'emergència.