1.800 escolars assisteixen als assajos del Festival Internacional de Circ de Figueres

Diàbolos, malabars en grup i cintes aèries llueixen a l'Espectacle Blau

El Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres s'inaugurarà aquest dijous a la nit amb l'Espectacle Blau, un muntatge amb una gran varietat de disciplines de la mà d'artistes vinguts d'arreu del món.

Entre els plats forts, destaquen els diàbolos que els xinesos Flag Circus mouen amb precisió al ritme de 'Cantant sota la pluja', les cintes aèries de Ming & Fang, una parella d'EUA i la Xina que evoca de forma poètica la seva història d'amor així com la virtuosa vietnamitaTrinh Trà My capaç d'enfilar-se a una cinta aèria amb una espasa a la boca des d'on sosté copes de vidre.

Aquest matí s'ha viscut l'assaig general del muntatge amb l'assistència de 1.800 alumnes de diferents escoles gironines.

Els artistes participants a l'Espectacle Blau no han defraudat els joves espectadors que han viscut amb intensitat aquest matí de circ. Els encarregats d'obrir l'Espectacle Blau han estat els xinesos Flag Circus que, amb el ritme de 'Cantant sota la pluja', han combinat les acrobàcies amb els girs de diàbolos demostrant un autèntic domini d'aquesta disciplina.

Qui també ha arrencat molts aplaudiments ha estat la vietnamita Trinh Trà My que ha sorprès amb un arriscat número. Enfilada a una cinta aèria, l'artista s'ha enlairat tot sostenint una espasa amb la boca i al damunt d'aquest objecte punxant un plat amb tres copes de cristall que s'han mantingut en perfecte equilibri.

El número més poètic ha arribat de la mà de Ming & Fang, procedents de la Xina i els Estats Units, una parella que va enamorar-se gràcies al món del circ i que ha volgut evocar la seva història enlairant-se i fent equilibris des de les cintes aèries. El muntatge també inclou les pallassades dels Duo Smiles, vinguts d'Ucraïna, que han arrencat els somriures dels més petits i amb la col·laboració de dos voluntaris agafats a l'atzar per reproduir una escena amb un torero.

Per la seva banda, els Three's a Charm han trencat amb la imatge tradicional de l'home com a portador de les dones en el joc d'equilibris. En aquest cas, la formació ha representat diferents números en què les dues integrants aixecaven i sostenien el noi per representar amb els seus cossos estructures piramidals.

L'Espectacle Blau, que inaugurarà la tercera edició del festival aquest vespre, també inclou números de malabars en grup -Empress-, exercicis de contorsió -Jordan Mc Night- o els espectaculars màstils amb llit elàstic dels xinesos Yunan Acrobatic Troupe, entre d'altres. Cal recordar que aquest muntatge competirà amb un segon, l'Espectacle Vermell, per fer-se amb els premis que atorga un prestigiós jurat.

"És una gran oportunitat el poder estar aquí", reconeixia Michelle Sandoval, una de les 75 artistes convidades en l'edició d'enguany i membre del Dúo Márquez. Aquesta antiga treballadora de supermercat, que va entrar al món del circ de la mà de la seva parella artística i sentimental, confia poder arribar als escenaris europeus i que aquest festival sigui la porta d'entrada a noves contractacions. I és que tots els números que es veuran al festival de Figueres no s'han vist mai en pistes de circs europeus.

El públic de l'assaig general ha estat integrat per uns 1.800 alumnes de diferents escoles de la demarcació de Girona. Alguns ja havien vingut altres vegades però d'altres s'estrenaven enguany. "Se m'ha fet una mica curt", reconeixia en Max, un alumne de l'escola de Borrassà.

El festival es farà durant cinc dies al recinte firal de Figueres amb un total de 30.100 localitats i catorze funcions programades. El dilluns 24 es donaran a conèixer els guanyadors amb l'Espectacle d'Or que clourà el certamen.