Des de la cadena han assegurat que aquest canvi era per a garantir una millor recepció al Regne Unit i el nord d'Irlanda, quan en realitat, ha vingut motivat per privar als anglesos residents a l'estranger que puguin veure els continguts emesos. Aquest canvi també afecta a tots els abonats al servei de pagament Sky, àmpliament utilitzat en alguns bars de la Costa Brava on es podien veure els partits de la Premier.
Amb tot, qualsevol persona amb intenció de veure la televisió anglesa només necessitava d'un receptor satèl·lit i una antena parabòlica de 80cm de diàmetre. Des del passat 7 de febrer, però, és necessari variar la instal·lació i ampliar la mida de l'antena. Es desconeix a hores d'ara quin és el diàmetre recomanat per a una correcte recepció però s'ha comprovat com 1,20 metres són insuficients i s'aconsella un mínim de 1,80 metres.
Negoci
Els instal·ladors d'antenes han observat com els darrers tres mesos els usuaris de Freesat contactaven amb ells per adequar la seva antena al nou satèl·lit. Tanmateix no ha estat possible fins ara comprovar quines combinacions són les adequades per a una recepció total, ja que el mòdul es trobava inactiu i, actualment la potència fluctua a l'espera de fixar-se definitivament.
De la mateixa manera, cada dia que passa són més els canals que canvien de satèl·lit i es traslladen al nou.
Empremta de cobertura del nou Astra 2E
Canals
La migració ha suposat la pèrdua de recepció dels canals de més audiència, com ara BBC One, BBC Two, BBC Three, Cbeebies, Channel 4, E4, More4, ITV1, ITV2, ITV3, ITV4 i tots els homònims en Alta Definició (HD). Per a una completa llista es pot consultar el web Lyngsat.
Els usuaris, per la seva banda, omplen fòrums i portals amb comentaris sobre la recepció i expliquen les seves experiències amb antenes de diverses mides. Fins i tot s'ha creat un plànol a través de Google Maps on cadascú pot incloure la seva informació i quin tipus de recepció té basant-se en l'antena instal·lada.
Veure Astra 2E Reception - INSTRUCTIONS en un mapa més gran
Què és Freesat?
El Regne Unit va fer el salt al que es coneix a Espanya com a TDT el 2002 amb el nom de Freeview. Ja aleshores es van adonar que degut a la geografia de les illes la cobertura mitjançant antenes terrestres era molt complicada i no suposava una cobertura total del territori. És per això que el 2007 van llençar el servei de Freesat per així arribar arreu mitjançant antenes parabòliques.
La potència del satèl·lit, juntament amb una empremta de cobertura molt gran, havien permès fins avui rebre el més de 100 canals a qualsevol indret d'Europa amb una antena d'entre 70 i 80 centímetres.