Els cines de Girona, els tercers més cars de tot Espanya

El preu del Dia de l'Espectador se situa en 6,03 euros de mitjana

Les entrades dels cinemes de Barcelona són les més cares de l'Estat, amb 8,60 euros de mitjana un dia laborable, junt amb les d'A Corunya, amb el mateix preu, segons un estudi de l'organització de consumidors Facua. En cap de setmana, anar al cinema a la capital catalana encara és més car i se situa com la més elevada de nou, amb 9,11 euros de mitjana, junt amb Tarragona, amb 8,70 euros.

Pel que fa en els preus més cars en el dia de l'espectador, Girona se situa entre les capitals més cares de l'Estat, concretament en tercer lloc, amb 6,03 euros. L'organització de consumidors ha demanat que es posi en marxa una tarifa plana i ha celebrat iniciatives com la rebaixa de preus els dimecres. En caps de setmana i festius, el preu mig d'una entrada normal de cinema a Barcelona és de 9,11 euros, a Girona és de 7,93 euros, a Lleida de 7,98 euros i a Tarragona, de 8,70 euros. En tots els casos, supera la mitjana estatal, que és de 7,29 euros. Les més barates, en canvi, són Granada, amb 4,90 euros; Almeria i Melilla, amb 5 euros i Huelva, amb 5,50 euros.

Els alts preus a Barcelona i A Corunya, amb 8,60 euros l'entrada durant un dia laborable, contrasten amb els 4 euros que val a Almeria, els 4,50 euros de Granada i els 4,90 euros de Huelva, que són les capitals més barates, segons l'estudi. Dels 129 cinemes enquestats per Facua, el més car és el Cinesa Principe Pío de Madrid, amb 9,30 euros, però el segueixen el Cinesa Heron City, el Maremagnum 3D, el Cinesa Diagonal i el Cinesa Diagonal Mar 3D de Barcelona. La mitjana estatal se situa els 6,97 euros.

Pel que fa el dia de l'espectador, Girona escala fins al tercer lloc de les ciutats més cares, amb 6,03 euros, només superat per Ourense, amb 6,95 euros i Pontevedra, amb 6,20 euros. En canvi, les més barates són Cáceres i Guadalajara, amb 3,50 euros; seguides de Zamora (3,65 euros) i Salamanca (3,67 euros). La mitjana estatal és de 4,56 euros.

Facua ha denunciat que comprar una entrada suposa pagar un 45,2% més que el 2004 i que de mitjana a tot l'Estat suposa més del doble de l'IPC acumulat durant aquests anys, que va augmentar un 26,6%. També, ha lamentat que el tancament de més d'una vintena de cinemes a tot l'Estat es deu a la negativa de les distribuïdores a acordar preus assequibles per als espectadors i a l'augment de l'IVA, del 8% al 21%, en el sector cultural.