El PSC de Girona critica les presses de CiU per comprar la col·lecció Santos Torroella

Pia Bosch demana que no es compleixi l'acord de ple

Tot i que el ple de l'Ajuntament de Girona va aprovar divendres -gràcies al vot de qualitat de l'alcalde- tirar endavant la compra del fons d'art Rafael Santos Torroella, el grup del PSC ha tornat a reclamar que l'adquisició no es completi. "No entenem les presses inexplicables de l'alcalde", ha manifestat la portaveu socialista a l'ajuntament, Pia Bosch. 

La portaveu ha explicat quins són els principals recels del seu grup. Per una banda, assegura que no hi ha cap cap acord per escrit amb la Generalitat per a la cessió de la Casa Pastors a l'ajuntament. L'acord de compra del fons recull explícitament que les obres -més de 1.200- s'han d'exposar obligatòriament en aquest espai que, actualment, és propietat del Govern. Segons Bosch, malgrat que l'alcalde insisteix en què la Generalitat cedirà l'espai, no hi ha cap acord per escrit que així ho reculli. "Sempre ens ha dit que en breu es farà aquesta cessió però no hi ha res que ho acrediti", ha manifestat. 

Bosch també ha afegit que no hi ha projecte per remodelar la Casa Pastors i que, per tant, passarà un temps fins que l'espai no estigui arranjat per penjar-hi les obres. Mentrestant, indica que aquest 2014 l'ajuntament ja haurà de pagar 1 MEUR als hereus de Santos Torroella -uns diners que provenen del cànon subscrit amb l'empresa municipal d'aigües- i que, previsiblement, la col·lecció encara no estarà exposada. "Caldrà gastar en catalogar les obres i en assegurances i d'altres aspectes, per tant aquests quadres comencen a menjar-se diners dels gironins", ha destacat. 

Un altre dels aspectes que fa que el PSC s'oposi a l'operació és el preu. Bosch ha remarcat que l'acord de ple aprovat divendres especifica que la compra es fa per 3,9 MEUR i no per un preu inferior com va defensar Puigdemont al ple. Segons va avançar Puigdemont durant el transcurs del ple, existeixen acord amb la Diputació i la Generalitat que abarateixen el preu de la col·lecció fins als 2,3 MEUR. "Que no vengui fum, l'acord de ple parla de gastar 3,9 MEUR i no menys", ha criticat la portaveu del PSC, que reitera que al consistori no hi ha cap document que reculli aquests acords. 

A més, tampoc entén "les presses de l'alcalde" perquè, segons assegura, no hi ha cap altra institució interessada en comprar la totalitat del fons d'art. "Hem parlat amb les suposades persones i entitats interessades en comprar-la i cap d'elles la vol tota, com a molt hi ha interessats en alguna obra", ha explicat Bosch, que recorda que el fons està a la venda des de fa molt de temps i que ja es va oferir a la ciutat quan governaven els alcaldes socialistes Joaquim Nadal i també durant els mandats d'Anna Pagans. 
Per tot plegat, la portaveu socialista ha demanat a l'equip de govern que no faci més passos endavant per completar la compra fins que no "s'esvaeixin els dubtes" que hi ha entorn de l'operació.