Cada any es diagnostiquen uns 200 casos de càncer infantil a Catalunya i el 77% dels nens el superen

Quasi la meitat dels infants pateixen leucèmies o tumors del sistema nerviós central

Cada any es diagnostiquen entre 170 i 200 casos de càncer en nens, el 77% dels quals acaben superant la malaltia. Coincidint amb el Dia Mundial contra el càncer infantil, l'Obra Social Sant Joan de Déu i l'Associació de Nens amb Càncer han detallat que quasi la meitat dels infants diagnosticats pateixen leucèmies (el 27% dels casos) i tumors del sistema nerviós central (el 20%). L'índex de superació del càncer pediàtric ha augmentat sensiblement des dels anys 80. Actualment, el 80% dels infants sobreviuen a la malaltia, sobretot gràcies a millores implantades arran de les investigacions. Tot i això, continua essent la principal causa de mortalitat en nens i nenes de 5 a 14 anys.

Dissabte se celebra el Dia Mundial contra el càncer infantil. L'Obra Social Sant Joan de Déu i l'Associació de Nens amb Càncer ha facilitat les últimes dades de les quals disposen i que indiquen que a Catalunya cada any es diagnostiquen entre 170 i 200 nous casos de càncer en nens, amb un índex de supervivencia del 77% als cinc anys. En la majoria dels casos es tracta de leucèmies (27%) i tumors del sistema nerviós central (20%), seguits de limfomes (13%), neuroblastomes (10%), tumors ossis (8%), tumors renals (6%), i retinoblastomes (3%) i el 13% restant es correspon a altres tipus de càncer menys freqüents.

L'índex de superació del càncer pediàtric ha crescut notablement des dels anys 80 fins ara, en passar del 54% al 80%. L'hospital Sant Joan de Déu, un dels referents en el tractament i investigació d'aquest malaltia, atribueix l'increment de la superació de la malaltia a les millores derivades de les investigacions. La majoria d'aquestes recerques es financen amb donatius particulars, d'empreses i fundacions.

A l'hospital Sant Joan de Déu, un dels referents en el tractament i investigació d'aquesta malaltia en infants, l'assistència està concertada amb el sistema públic de la Seguretat Social, però la recerca es finança gairebé íntegrament amb donacions. Segons les últimes dades publicades, el pressupost per al 2013 va ser de 850.000 euros, el 70% dels quals finançats amb aportacions de particulars, fundacions i empreses. Per recaptar fons per a la recerca , l'Obra Social Sant Joan de Déu i el grup de mares Per la investigació del càncer infantil organitzen una campanya sota el lema "Fes-te donant d'esperança" que es basa en la sensibilització sobre la malaltia, la petició de donatius i la venda de productes solidaris.

De fet, aquest dissabte hi ha diversos actes organitzats amb l'objectiu de commemorar el Dia Mundial i recollir fons per a recerca. A Girona, l'equip de la marxa solidària BML de l'Obra Social Sant Joan de Déu Caminem amb la Mariona organitza una jornada de sensibilització sobre el càncer infantil, amb informació, música i vídeos sobre la malaltia, tallers de franc per al públic familiar i una botiga solidària per recaptar fons per l'Obra Social, la investigació sobre el càncer i també per a l'AFANOC, l'Associació de Nens amb Càncer. La celebració es concentrarà a la Rambla.

Allotjament per a infants en tractament

Segons l'última memòria de l'AFANOC, el 2012 van atendre 1.824 famílies en els diferents serveis que ofereix gratuïtament: psicologia, psicopedagogia, treball social, la Casa dels Xuklis, voluntariat (domiciliari i a l'hospital), reflexoteràpia, massatges i activitats lúdiques. El pressupost va ser de 923.745 euros, el 77% dels quals van ser finançats per particulars.

La Casa dels Xuklis és una casa d'acollida amb 25 apartaments per a famílies de malalts que s'han de desplaçar dels seus llocs d'origen per rebre tractament a hospitals de Barcelona, amb atenció psicosocial, activitats lúdicoeducatives i terapèutiques i espais comuns. El 2012 hi van ser acollides 131 famílies, la majoria de les quals provenien de fora de Catalunya (31%), seguides de les provinents de les comarques lleidatanes (20%), gironines (15%), tarragonines (14%), provinents de les comarques barcelonines (11%) i de fora de l'estat espanyol (9%).