Ensenyament preveu reduir línies de P-3 i convertir escoles en instituts progressivament

El departament calcula que el setembre que ve hi haurà 3.500 alumnes menys del primer curs de preescolar

El Departament d'Ensenyament calcula que el pròxim setembre hi haurà 3.500 alumnes menys a P-3, un fet que obligarà a redistribuir els estudiants i en algun cas eliminar línies tot i que encara no es pot donar una xifra dels centres afectats perquè dependrà de les preinscripcions. La idea és poder-se ajustar a la demanda, segons ha explicat la titular d'Ensenyament, Irene Rigau, que també ha dit que caldrà convertir escoles en instituts de forma progressiva. "És lògic que algunes línies deixin de funcionar però també s'ampliaran a primària i moltes més a secundària i postobligatòria", ha afegit durant una visita a l'escola Sant Roc d'Olot.

La tendència a Catalunya és que en els pròxims anys hi hagi menys estudiants que comencin el primer curs de preescolar alhora que s'eixampli el nombre d'alumnes de primària i secundària. De cara al curs que ve, Ensenyament calcula que hi haurà 3.500 alumnes menys de P-3 basant-se en les dades de naixements i empadronaments.

Davant aquesta davallada, el departament preveu eliminar les línies d'algun centre però encara no té les xifres dels afectats perquè dependrà de les preinscripcions. Segons ha assenyalat la consellera, s'està estudiant la situació a cada municipi. "En alguns llocs ja està molt clar i en d'altres caldrà veure la demanda i potser en comptes de tres línies n'hi haurà dos", ha detallat la titular d'Ensenyament.

Per altra banda, també es preveu convertir algunes escoles en instituts de forma progressiva amb la idea d'intentar reduir les ràtios i "optimitzar" els recursos i ajustar així l'oferta de places a la demanda. "Hi haurà 3.500 alumnes menys a P-3 i és lògic que alguns línies deixaran de funcionar però en canvi s'ampliaran a primària i moltes més a secundària i a la postobligatòria", ha afegit Rigau.

A Olot no tancarà cap escola el curs que ve

La consellera d'Ensenyament ha fet aquestes declaracions durant una visita aquest divendres a l'escola Sant Roc d'Olot on ha destacat la feina que fan els professors i treballadors d'aquest centre educatiu. "Jo diria que estem en una escola que és d'aquelles que voldríem que hi hagués a cada poble i barri de Catalunya", ha assenyalat. Rigau ha destacat que el centre Sant Roc és un espai on es respira "pedagogia, vocació i servei". "L'alumnat està molt ben atès i es nota que aquí es viu el futur amb optimisme i força davant de les dificultats que vivim", ha assegurat.

Durant la visita, Rigau ha estat acompanyada del director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot; l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, i membres i treballadors de l'escola. Ha estat en aquest mateix espai on la consellera Rigau ha explicat que el departament està treballant en un projecte per fer "més atractives" determinades escoles d'arreu de Catalunya. "Volem que a través de programes especials intentar consolidar determinades escoles; tenim clar que a Olot no hi ha previsió de cap tancament", ha conclòs Rigau.