El Festival de Circ de Figueres ja ha venut més de la meitat de les entrades

75 artistes de 14 països diferents portaran a la capital de l'Alt Empordà 24 espectacles inèdits a Europa

Quan només falta una setmana per donar el tret de sortida al Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres, els seus organitzadors han volgut donar els darrers detalls sobre aquesta tercera edició, que aspiren que sigui la de la consolidació. De les 31.1000 entrades a la venda, ja se 'han venut més de 18.000, el que suposa un 58% del total de l'aforament.

Segons el director de l'esdeveniment, Genís Matabosch, és una xifra que els fa ser optimistes perquè avancen a bon ritme i, hores d'ara, les xifres ja són millors que les de l'any anterior, quan el total d'entrades que es van posar a la venda van ser 23.000. Segons ha destacat Matabosch, un dels fets que denota que el festival té tirada fora de Catalunya és que hi ha una bona part de les entrades que les han adquirit ciutadans de la Catalunya del Nord i, a tall d'anècdota, també n'han comprat des de l'Argentina o el Japó.

"Estem tranquils perquè el muntatge de les carpes avança a bon ritme, tenim tots els visats resolts i pensem que podrem començar sense cap contratemps", ha manifestat Matabosch, que augura que l'espectacle d'Or -en el que s'escullen els tres guanyadors del festival- serà el millor que s'ha vist a l'Estat en els darrers 40 anys. "I us ho diu un historiador del circ", ha refermat Matabosch. 

Aquesta tercera edició fa un salt quantitatiu: de 56 a 75 artistes, de 12 a 14 països participants i dues funcions més, fins arribar a les 24. Matabosch també ha destacat que el festival va córrer el risc en la primera edició d'apostar per programar espectacles inèdits a Europa i que això ha permès a alguns dels artistes tancar actuacions a d'altres punts del continent perquè a Figueres s'hi desplaça una part important dels programadors d'aquesta disciplina que aprofiten el festival per descobrir nous artistes.

Com a novetats significatives, el director ha destacat que per primera vegada a Europa -només han actuat al festival de Montecarlo- es podrà veure una actuació de la Troupe del Circ Nacional de Pyongyang, de Corea del Nord. "Qui ens havia de dir que en només tres anys aconseguiríem portar una de les companyies més prestigioses del món", ha manifestat.

Algunes xifres del festival  

El festival, que compta amb el suport de l'ajuntament, la Diputació, el Patronat i la Generalitat- compta amb un pressupost de 560.000 euros, dels quals un 75% és a risc dels organitzadors. Matabosch ha destacat que han tancat ja acords de patrocini amb diferents marques (el que suposa un 14% del pressupost) i ha remarcat que fan una aposta per incorporar la marca ciutat de Figueres com un referent del festival perquè els assistents també puguin conèixer la ciutat i l'entorn. Amb aquesta intenció d'acostar el festival a la ciutat, enguany s'han programat una vintena d'actes gratuïts com conferències o actuacions de carrer perquè la ciutat s'impregni de l'ambient del festival. Segons ha destacat Matabosch, un 87% de la inversió que fan en el marc del festival va a parar a empreses catalanes. 

El festival arrenca dijous 20 de febrer al vespre amb una gala inaugural i on es veuran els dotze espectacles de la semifinal anomenada 'Espectacle blau'. Aquests espectacles es repetiran dissabte. L'altra semifinal, l'espectacle vermell, es farà divendres i diumenge al vespre, i la gran final es reserva per al dilluns, amb l'entrega dels elefants dalinians de bronze, plata i or.