Crítiques per la gestió de la vespa asiàtica a la Garrotxa

Reclamen al departament d'Agricultura mesures urgents per evitar la reproducció d'aquesta espècie

El sindicat agrari Unió de Pagesos i les associacions d'apicultors de Catalunya consideren que el departament d'Agricultura no està actuant amb la celeritat necessària per lluitar contra la reproducció de la vespa asiàtica. En una carta enviada al director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, els signants recorden que ja s'han detectat dos nius d'aquesta espècie a la Garrotxa i el Ripollès, i que això implica que hi ha un nombre indeterminat de femelles fundadores que a partir del mes de març fabricaran nous nius.

Per això, reclamen que s'actuï preventivament abans que això succeeixi per evitar la reproducció massiva d'aquesta espècie i els danys que comportaria a l'apicultura. Unió de Pagesos i la Cooperativa Apícola Tarragonina, Apicultors Lleidatans, l'Associació d'Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins i l'Associació Catalana d'Apicultors, denuncien manca de celeritat per part del departament d'Agricultura en la campanya que està portant a terme per lluitar contra els efectes que provoca en l'apicultura la presència de la vespa asiàtica.

El sindicat i les associacions d'apicultors han enviat una carta al director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, per expressar-li el seu malestar arran de l'exposició que va fer el Departament respecte a aquests problemes en la darrera Taula Sectorial de la Mel, que va tenir lloc la setmana passada, ja que el plantejament d'Agricultura no va donar la resposta adequada a les expectatives del sector.

En el cas de la vespa asiàtica, consideren que tenint en compte que a Catalunya s'han detectat dos nius a la Garrotxa i el Ripollès, això implica que hi ha un nombre indeterminat de femelles fundadores i que a partir del mes de març fabricaran nous nius, motiu pel qual és necessari localitzar abans la presència d'aquestes femelles per detectar la presència dels nous nius. Per això, reclamen a Agricultura que actuï durant el mes de març. Per al sindicat i les associacions d'apicultors encara és possible retardar la presència massiva de la vespa per als propers anys i, per tant, l'administració ha de promoure totes les mesures possibles per mitigar-ne i reduir-ne els danys.

Controlar l'abellerol

A més, aquestes organitzacions també demanen al Departament més rigor per combatre els efectes de l'abellerol, un ocell protegit per normativa europea que provoca greus danys a l'apicultura.