La neu obliga a circular amb cadenes en quatre carreteres del Pirineu

Protecció Civil manté les alertes per la profunda borrasca

La neu obliga a circular amb cadenes aquest dilluns al matí en quatre cadenes del Pirineu Oriental i Occidental, segons el Servei Català de Trànsit (SCT). Es tracta de la C-28, al Port de la Bonaigua entre la corba de Tonyon i el refugi d'Ares; la N-260, a Montferrer i Castellbó, cap a Sort i Adrall, i de Ribes de Freser a Toses; i la BV-4031, de Castellar de n'Hug a La Molina.

A primera hora del matí, però, han estat fins a una vintena les vies afectades per la neu, entre les quals la C-13, de Sort a Esterri d'Àneu. Protecció Civil manté les alertes per la profunda borrasca que afectarà avui Catalunya amb vents de més de 100 km/h, onades de 2,5 metres i nevades fortes per sobre dels 1.100 metres.

Ratxes de 90 km/h a tot Catalunya

No obstant això, encara hi ha hagut incidències remarcables ni cap trucada al telèfon d'emergències 112 relacionada amb l'episodi de vent combinat amb neu i mala mar. L'alerta per forts vents s'inicia aquest matí a les comarques de les Terres de l'Ebre per estendre's a partir de migdia a pràcticament tot el territori, amb caràcter extens i destacant el risc previst a les comarques del prelitoral de Tarragona i del sud de Barcelona. Es preveu que es puguin superar els 90 km/h a pràcticament totes les comarques i els 125 km/h a l'Empordà i a Terres de l'Ebre. En el Pirineu i Prepirineu, el llindar de 90 km/h es preveu que se superi a les cotes altes.

A les zones on bufi amb intensitat cal tenir molta precaució en la conducció. També evitar situar-se al costat de murs, anuncis publicitaris exteriors i qualsevol element mobiliari inestable o que pugui patir danys amb alguna ratxa de vent. Igualment, cal retirar els elements que no estiguin ben fixats de terrasses i balcons per evitar que es precipitin.

20 centímetres de neu a 1.100 metres

Pel que fa a la neu, la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indica que es poden superar els 20 centímetres de gruix per sobre dels 1.100 metres al Pirineu i Prepirineu (comarques de l'Alt Pirineu i Aran, nord de la Noguera, el Solsonès, i el Berguedà). Inicialment la cota voltarà els 800 metres. Degut a la coincidència amb l'episodi de forts vents, es produirà el fenomen del torb al Pirineu.

Onades de 2,5 metres

Finalment, la previsió de mala mar afecta tot el litoral català amb onades superiors a 2,5 metres (maregassa) i mar de fons del sud. Protecció Civil demana evitar acostar-se als llocs on les onades trenquin. La situació meteorològica adversa implica que un cop de mar es pot endur algú que estigui a prop d'on trenquen les onades, per tant cal abstenir-se d'actuacions imprudents. També cal adaptar les activitats professionals i recreatives marítimes a l'evolució de la situació, marcada pels forts vents esperats.