Les empreses de transport escolar de l'Alt Empordà denuncien un any d'impagaments

Asetrans alerta que si no comencen a cobrar aviat tindran "greus problemes" per oferir el servei

Les empreses de transport escolar de l'Alt Empordà denuncien que arrosseguen impagaments des del febrer passat. El secretari general de la patronal Asetrans, Carles Palacio, ha detallat que són vuit empreses que no han cobrat les factures de deu mesos, un deute que els posa en una situació molt delicada perquè si no comencen a obtenir ingressos aviat tindran "greus problemes" per continuar oferint el servei.

Els transportistes s'han posat en contacte per carta amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà per demanar cobrar el deute "de forma urgent". El president de l'ens, Xavier Sanllehí, ha respost que el pagament depèn del fet que altres administracions transfereixin els diners, cosa que no han fet. El secretari general de la patronal gironina del transport per carretera, Carles Palacio, ha assegurat que les dificultats per cobrar estan abocant algunes empreses al tancament.

"Els transportistes no poden assumir més aquesta situació perquè s'estan empobrint contínuament les empreses i ja estan al límit de la subsistència", ha afirmat Palacio que detalla que, en total, són vuit les empreses que s'encarreguen de traslladar alumnes a l'escola amb autobús a la comarca de l'Alt Empordà i que fa un any que tenen problemes per cobrar pel servei.  

Segons detalla Palacio, els endarreriments en el cobrament del transport escolar són "habituals" arreu de les comarques gironines, on acostumen a cobrar amb retards d'entre quatre i cinc mesos, però la situació és "especialment greu" a l'Alt Empordà, on acumulen retards des del mes de febrer de l'any passat. "El termini en el què hauria de pagar l'administració són 30 dies, que no es compleixen ni de bon tros", ha afirmat Palacio.

L'Asetrans calcula que el deute amb aquestes vuit empreses és superior al milió d'euros i assegura que si no comencen a cobrar "immediatament, de forma urgent", començaran a tenir problemes per continuar oferint el servei. "El transportista no cobra però sí que ha de pagar als treballadors, el gasoil i el finançament dels vehicles, arriba un punt en què els fons propis s'estan acabant i ja no poden suportar aquests endarreriments", lamenta el secretari general de la patronal gironina.  

Carles Palacio apunta que els problemes amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà van començar fa un any, el febrer passat, quan les empreses van deixar de cobrar. Des de llavors, només els han ingressat una mensualitat, la del mes de maig, i el deute dels altres mesos s'ha anat acumulant. Per això, han fet arribar dues cartes -una el mes d'agost i una altra ara- al consell comarcal detallant la "greu situació" que viuen les empreses i demanant cobrar els diners que els deuen.  

"La qüestió és que els consells comarcals contracten el transport i ho paguen a mesura que la Generalitat els paga a ells", explica Palacio que detalla que el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí, els ha respost que no han pogut pagar per endarreriments d'altres administracions, especialment la Generalitat.

Factures de proveïdors

El gerent del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Josep Maria Marcé, ha assegurat que són sensibles amb la situació que viuen les empreses de transport escolar de la comarca i lamenten que tinguin tants problemes per cobrar. "Ens sap molt greu, però nosaltres no podem fer-hi res", ha afirmat el gerent que detalla que aquest endarreriment de tants mesos és fruit d'un cúmul de circumstàncies que han fet que el deute s'anés acumulant.  

Segons detalla el gerent, seguint instruccions del Govern van presentar les factures dels mesos de febrer, març i abril al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) de l'Estat, una línia de crèdit per pagar factures a proveïdors però "lamentablement encara no han cobrat". A partir d'aquí, segons Marcé, sí que han rebut els diners des de la Generalitat per abonar les factures dels mesos de maig i juny i assegura que ja estan pagats.

"Precisament la setmana passada vam rebre la transferència pel mes de setembre i preveiem pagar aquest dimarts", ha conclòs Marcé. Fonts del Govern admeten que hi ha un deute d'uns quatre mesos però exposen que es van pagant "regularment" i a tots els consells comarcals per igual.