Gairebé 280 farmàcies catalanes inicien la setena recollida de medicaments

La campanya, que busca productes mèdics bàsics sense recepta, estarà en marxa fins el 15 de febrer

El Banc Farmacèutic ha engegat aquest dissabte la 7a campanya de recollida de medicaments que es repartiran a les persones més necessitades del país a través de diferents entitats d'acció social del teritori. Gairebé 280 farmàcies catalanes s'han sumat a la iniciativa amb 329 voluntaris que han d'aconseguir la donació de gairebé 20.000 medicaments. La campanya es fa arreu de Catalunya i altres punts de l'estat espanyols fins el 15 de febrer. Durant tota la setmana vinent es podran donar medicaments sobretot productes bàsics que no entren per la seguretat social com productes de cura, xarop per la tos o sobres contra la grip.

A les comarques gironines, un total de 46 farmàcies s'han adherit a aquesta campanya solidària on hi participen 40 voluntaris de diverses entitats i associacions de la demarcació. En total, els medicaments recollits es destinaran a les següents vuit entitats socials: l'Associació de Dentistes Solidaris de Girona, Cáritas Diocesana de Girona, la Creu Roja de Girona, la Fundació Altem, la Fundació privada Astronis, la Fundació privada Ramon Noguera, Ides Girona i Llar Oxalis.

Medicaments bàsics i necessaris

En principi, s'espera recollir més de 1.500 medicaments. Tal i com ha explicat una voluntària, l'Anna Gonzàlez, cada una de les entitats socials han escollit un llistat de medicaments que creien més necessaris. Llavors, el Banc Farmacèutic ha repartit aquesta llista per les diverses farmàcies i en cada un dels establiments es podia adquirir determinats productes a preu de mercat. A grans trets, la majoria de les associacions demanaven antisèptics, desinfectants, analgèsics, antiinflamatoris, material com tiretes o gases per realitzar petites cures, mucolítics, complexes vitamínics, medicaments per combatre refredats, laxants i productes oftalmològics.

Ampli suport de la ciutadania

Gairebé totes les farmàcies adherides a la jornada han creat un altell o una zona especial perquè els clients poguessin adonar-se de la campanya i hi poguessin participar d'una forma fàcil. Al mateix temps, els voluntaris - repartits en cada una de les farmàcies- ajudaven els ciutadans a l'hora d'escollir. "Jo sóc voluntària de Càritas i em sembla que la jornada és una gran iniciativa, considero que es una bona forma de passar el meu temps lliure i treu de mi una part valenta com és aturar a la gent pel carrer i demanar que participin. Una cosa que potser en àmbit personal no faria mai", ha explicat la voluntària Gonzàlez que es trobava a la farmàcia Simon Bombí de Girona.

"La gent desconeix bastant la campanya però un cop els expliques de què es tracta, gairebé tothom hi col·labora", explicava una altra voluntària, la Rosa, a la farmàcia Ciurana situada al carrer Migdia de la capital gironina. "Ens hem trobat amb situacions excepcionals com per exemple el fet que una persona que té pocs recursos no dubta a l'hora de participar en la campanya, es bolquen", ha assegurat la voluntària i membre dels Manaies de Sant Daniel.

Tothom vol posar el seu granet de sorra i, la gran majoria dels ciutadans que han participat a la jornada ho han fet realitzat petites aportacions. No obstant això, hi ha alguns ciutadans que han sortit de casa amb un pressupost més alt. És el cas de l'Assumpció Roura. "Ahir vaig anar a comprar un llibre i em va costar 17 euros, tot és tant relatiu, destinar 20 o 24 euros només és una mica més, un llibre més o menys i així s'alimenta l'ànima", ha assegurat. "Em sembla una campanya fantàstica que permeti ajudar a les persones més necessitades perquè si jo em trobés en aquesta situació també voldria que m'ajudessin", ha explicat una altra veïna de Girona, la Carme, que hi ha participat.

Altres ciutadans han explicat la seva aportació d'una manera més divertida, com per exemple l'Eduard. "Com que els bancs aquest 2013 han guanyat un 40% més que altres anys, doncs d'aquesta manera ens sentim més solidaris que ells", ha comentat. "Jo he escollit les aspirines perquè no podia comprar res més, no hi arribava", ha afegit mentre deixava el producte en una de les caixes preparades per recollir els medicaments. En principi, un cop finalitzada la jornada, les entitats podran passar en els propers dies per les farmàcies i recollir els medicaments lliurats.

L'ONG de les farmàcies

A la ciutat de Lleida també s'han començat a recollir medicaments en tres farmàcies de la ciutat, en una campanya que espera assolir el mateix èxit que el Banc dels Aliments. Segons ha explicat la voluntària Mònica Vicens, "la comparativa amb el banc dels aliments és la millor eina per promocionar aquesta campanya". La farmàcia Sabaté, ubicada al barri de la Bordeta, és el segon any que hi participa. La seva titular, Carmen de Villalonga, ha destacat el paper del Banc Farmacèutic, que actua "com si fos la ONG de les farmàcies" amb el suport d'entitats com Càritas, la Creu Roja o diversos laboratoris farmacèutics.

De Villalonga ha destacat el fet que arran de la crisi "hi hagi molts medicaments i productes sanitaris que ja no entren a la Seguretat Social, i per tant les persones amb menys recursos no hi puguin accedir". A la demarcació de Lleida la campanya només es desenvolupa a la capital, amb quatre voluntaris que intenteran recaptar 329 medicaments. Es repartirana als més necessitats a través de l'associació Aspros. A la demarcació de Tarragona s'han afegit a la campanya 16 farmàcies i 17 voluntaris que tenen l'objectiu de recopilar 956 medicaments. A la Barcelona és on hi ha més farmàcies col·laboradores, un total de 213 que han de recollir 16.338 medicaments. Hi participen 268 voluntaris i 54 entitats d'acció social.