Persones amb risc d'exclusió social recuperaran espais oberts a la Garrotxa

La iniciativa ja arriba a la cinquena edició i té un cost de 49.000 euros

La Diputació de Girona, l'Obra Social 'la Caixa' i el Consorci de l'Alta Garrotxa donen suport, per cinquè any consecutiu, al projecte de recuperació d'espais oberts de l'Espai d'Interés Natural de l'Alta Garrotxa. Enguany, el cost és de 49.000 euros i està previst que es desbrossin i es netegin unes deu hectàrees de terrenys de la Vall de Bianya, Montagut i Oix i Sales de Llierca.

Aquestes tasques, que permetran recuperar l'activitat ramadera tradicional i augmentar la fauna i flora associada a aquests hàbitats, les realitzaran quinze persones en risc d'exclusió social de la cooperativa La Fageda. Està previst que els treballs finalitzin a finals de març. Les actuacions es realitzaran a la finca El Diumal, de la Val de Bianya, la finca Bac de Dalt i La Sala de Montagut i Oix i La Quintana, de Sales de Llierca. Els treballs consisteixen en netejar els terrenys d'arbustos i talar puntualment alguns petits arbres per així mantenir i ampliar l'activitat ramadera actual que es porta a terme en aquestes finques.

Des de les institucions col·laborades ressalten que aquests treballs permeten recuperar l'activitat ramadera tradicional de la zona, millorar la gestió de prevenció d'incendis forestals i augmentar la diversitat de fauna i flora de la zona millorant la biodiversitat. Durant els darrers cinc anys que es porten a terme treballs de recuperació d'espais oberts a l'Alta Garrotxa, s'han realitzat diversos seguiments científics per avaluar les millores que generaven els treballs.

Tot i que encara és aviat per treure'n conclusions, els estudis han mostrat que aquestes tasques afavoreixen la presència de ratpenats i papallones. En general, quan el projecte finalitzi el proper mes de març, s'hauran recuperat un total de 82 hectàrees de pastures al llarg d'aquests cinc anys.