'El somni' de Franc Aleu i els germans Roca, a la Berlinale

Es projectarà el 10 de febrer en la secció 'Culinary'

Els cineastes Neus Ballús, Isabel Coixet i Isaki Lacuesta van estrenar el febrer del 2013 'La Plaga', 'Ayer no termina nunca' i 'La propera pell' al prestigiós Festival Internacional de Cinema de Berlín (Berlinale). El cinema català també estarà present en la nova edició de la Berlinale, que se celebrarà del 6 al 16 de febrer, amb dos llargmetratges i un curt, la producció catalana 'No ploris, vola (Aloft)' de Claudia Llosa, directora de 'La teta asustada', que competirà al festival; 'El somni' dirigida per Franc Aleu centrada en la cuina dels germans Roca i en un especial banquet, i el curtmetratge Taba-El juego en la mesa de Pep Gatell i Eloi Colom i produïda entre d'altres per la Fura dels Baus.

'El somni' es projectarà el 10 de febrer en la secció 'Culinary', que inclou films relacionats amb el menjar, el plaer i el medi ambient. Dirigida per Franc Aleu i produïda per Mediapro amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, el peculiar film mostra el procés creatiu de més de 40 artistes que van participar en un sopar pensat com si fos una òpera en 12 plats amb les creacions gastronòmiques dels germans Roca. Una pel·lícula, com explica la productora, que "adopta els llenguatges propis del cinema documental, combinats amb els recursos narratius del cinema d'assaig, de ficció i animació".

El passat 6 de maig es va enregistrar aquesta pel·lícula en el transcurs del banquet que va tenir lloc a l'Arts Santa Mònica. Aquest sopar multidisciplinari per a dotze comensals va combinar música, poesia, gastronomia, pintura i òpera en un projecte que experimenta amb el límit dels sentits. El xef Ferran Adrià, l'artista Miquel Barceló, el doctor i responsable de la unitat de VIH de l'Hospital Universitari Germans Trias de Badalona Bonaventura Clotet, el director d'orquestra Josep Pons, l'actriu índia Freida Pinto protagonista de 'Slumdog millionaire', l'assagista i poeta Rafael Argullol, l'escriptor nord-americà especialitzat en gastronomia Harold McGee, la física Lisa Randall, l'antropòleg Joël Candau, la directora de cinema Nandita Das, l'enginyer i investigador en robòtica Abderrahma Kheddar i el biòleg Ben Lehner van ser els primers de viure en primera persona 'El somni'.

Aleu va comptar amb la col·laboració d'artistes, músics i dissenyadors com Peret, Roland Olbeter, Carlos Fesser, Luca Francesconi, Pedro Alcalde, Sergio Caballero, Sílvia Pérez Cruz, Albert Guinovart, Albert Pla, Carles Duarte o Pau Riba, entre molts altres.

'No ploris, vola' de Claudia Llosa

Després d'haver guanyat en la secció oficial de la Berlinale l'Ós d'Or amb 'La teta asustada' l'any 2009, la directora peruana resident a Barcelona Claudia Llosa torna al festival amb 'No ploris, vola', un drama rodat al Canadà i protagonitzat per Jennifer Connelly, Cillian Murphy i Mélanie Laurent. Llosa narra en aquest film l'encontre d'una mare (Jennifer Connelly) amb el seu fill (Cillian Murphy), separats per un accident.

Ella és una famosa artista i sanadora, i ell, en un peculiar falconer que viu marcat per les empremtes d'una doble absència. Serà una jove periodista (Mélanie Laurent) que propiciarà la trobada entre els dos, un encontre que generarà molts dubtes i preguntes.

La pel·lícula, que competirà al festival de Berlín i es projectarà el 12 de febrer, inaugurarà la 17 edició del Festival de Màlaga, que es farà del 21 al 29 de març. El llargmetratge és una producció de Wanda Vision i Arcadia amb la participació de Televisió de Catalunya, TVE i Canal +, coproduïda per Canadà i França.

L'altre producció catalana és 'Taba-El juego en la mesa' de Pep Gatell i Eloi Colom i produïda per La Fura dels Baus, Mugaritz i Town of Arita. El curtmetratge arrenca a partir de la taba, el nom d'una de les peces que es fan servir per diferents jocs de taula. La taba és l'antecessora dels daus. El curt planteja que un grup de comensals del restaurant basc Mugaritz es juguin un dels plats que menjaran fent servir la taba. El guanyador rep un plat especial servit en una taba gegant, una obra de porcellana feta per artesans japonesos.

60 empreses catalanes viatgen a la capital alemanya

Catalan Films & TV comptarà amb una zona de reunions en l'estand de Cinema From Spain a l'European Film Market (EFM). Més de 60 empreses catalanes entre productors, distribuïdors i agents de vendes viatgen a la capital alemanya a la recerca de projectes, coproductors o vendes.