Girona recorda els 75 anys de l'ocupació franquista

El consistori ha situat una placa commemorativa a la plaça Marquès de Camps

L'Ajuntament de Girona ha commemorat els 75 anys de l'ocupació franquista de la ciutat col·locant una placa on es recorden els fets i es demana que no torni mai més cap dictadura. La placa s'ha situat a la plaça Marquès de Camps, per on van entrar les tropes i on el general en cap de l'exèrcit d'ocupació Camilo Alonso Vega va rebre els honors dels triomfadors un 4 de febrer de 1939. Segons l'alcalde, Carles Puigdemont, cal recordar els fets perquè "mai més torni a passar".

L'ajuntament ha organitzat aquest "acte senzill" amb la voluntat de recordar els fets que es van viure a la ciutat "amb dignitat i correcció" i per recordar les "víctimes innocents". A banda de l'acte de descoberta de la placa commemorativa, amb motiu de l'efemèride l'Ajuntament de Girona ha posat en funcionament un web sota el títol "Girona, 4 de febrer del 1939. Imatges d'una desolació".

Aquesta pàgina inclou un mapa de la ciutat amb uns punts marcats que assenyalen alguns dels emplaçaments per on van passar les tropes franquistes ara fa 75 anys i s'acompanya la ubicació d'una imatge d'aleshores, d'una imatge actual i d'una fotocomposició que fusiona les dues imatges, a més d'una descripció de la fotografia.

En total, es poden consultar onze fotografies preses al voltant del dia 4 de febrer que permeten "acostar-nos a la Girona del darrer dia de Guerra", tal com explica l'arxiver municipal Joan Boadas a la introducció de la pàgina. "La intenció és evidenciar aquest nexe entre l'avui i l'ahir i, alhora, retre un modest homenatge a aquelles persones que van viure una de les èpoques més tristes i més sòrdides de la nostra història", afegeix Boadas.