El Programa de Detecció de Càncer de Còlon i Recte arriba a Sant Feliu de Guíxols

7.500 veïns d'aquest municipi d'entre 50 i 69 anys seran convidats a participar-hi

Un total de 7.666 persones d'entre 50 i 69 anys de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Sant Feliu de Guíxols seran convidades a participar en el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte entre aquest mes de febrer i el proper mes de juny. Sant Feliu de Guíxols és la quarta Àrea Bàsica de Salut de la Regió Sanitària de Girona on s'implanta el programa, que es va iniciar ara fa un any a Torroella de Montgrí, seguit per la Bisbal i Palafrugell. Aquesta ABS dóna servei als municipis de Castell-Platja d'Aro-S'Agaró, Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d'Aro. Paral·lelament, s'ha ampliat un mes més el termini donat als habitants de l'ABS de Palafrugell per poder participar en el programa

Les persones que rebin una carta convidant-les a participar en aquest programa poden anar a buscar el test de sang oculta en femta a les farmàcies de la zona que s'han adherit a la campanya, 17 en total, i que estan identificades amb el segell del programa. Els que vulguin fer-se la prova, s'han de dirigir a la farmàcia amb la carta que hagin rebut, on hi haurà imprès un codi d'identificació personal. A la farmàcia li donaran un kit per dipositar la mostra de femta, i les instruccions de com conservar-la fins que els la porti de nou.


Aleshores s'enviaran les mostres per analitzar i els comunicaran els resultats personalment. Si són negatius, que seran la majoria dels casos, es convidarà de nou el ciutadà o la ciutadana a participar en el programa d'aquí a dos anys. En cas que l'anàlisi sigui positiva, els participants seran informats degudament i es procedirà al protocol establert en aquestes situacions, que inclou la realització d'una colonoscòpia per afinar en el diangòstic, que es realitzaria a l'hospital de referència, en aquest cas el de Palamós.

La introducció del Programa va començar a la l'Àrea Bàsica de Salut de Torroella de Montgrí, on es va convidar a participar als 3.437 habitants del grup d'edat en que és recomanable que es faci la prova de detecció de sang oculta en femta. Durant el mes de juliol es va acabar la implantació del programa a l'Àrea Bàsica de Salut de la Bisbal, amb una població diana de 3.926 habitants.

El desplegament a la comarca del Baix Empordà va continuar per l'ABS de Palafrugell, amb 7.059 habitants, on encara està actiu el programa. La implantació del programa a la comarca del Baix Empordà s'acabarà a Palamós, on es començarà la campanya al setembre i s'allargarà durant la resta de l'any. Així, el desplegament a tota la comarca del Baix Empordà s'haurà fet amb dos anys. A partir d'aleshores s'anirà desplegant de manera progressiva a la resta de Regió Sanitària de Girona.