Comença el judici contra 12 narcotraficants que introduïen droga provinent d'Holanda

Els processats s'enfronten a penes d'entre 10 i 15 anys de presó

Dotze acusats, una fiscal, set advocats defensors i cinc jornades de judici previstes a la secció quarta de l'Audiència de Girona. Aquest dilluns ha començat el judici contra la suposada xarxa de narcotraficants que, des de la Jonquera, hauria entrat droga al país provinent d'Holanda i hauria subministrat tant drogoaddictes com petits camells des de cinc pisos de l'Alt Empordà.  

La Guàrdia Civil va començar a investigar la suposada organització criminal el juny del 2011 i va fer entrades i registres als cinc pisos quatre mesos després, a l'octubre. Mentrestant, van fer vigilàncies i, via autorització judicial, van intervenir diversos números de telèfon. La fiscal considera que la banda estava perfectament organitzada i cadascun dels membres de l'organització tenia un paper a desenvolupar.  

Cap dels dotze acusats tenia antecedents penals i s'enfronten a penes d'entre 10 i 15 anys de presó acusats d'organització criminal, tràfic de drogues i tinença il·lícita d'armes. Deu dels acusats són d'origen marroquí mentre que els altres dos provenen de Rumania. La fiscalia sosté que Abdelhawad S. era qui organitzava els transports de les drogues -heroïna, cocaïna i haixix- des d'Holanda fins a la Jonquera. Aleshores, Driss S., Abdelaziz S., Khalid L. i Farida R. s'encarregaven de tallar la droga i repartir la droga als altres integrants de la banda.  

Segons l'acusació pública, Mioara E., Lafdil S., Liliana D., Ibrahim D. i Fatiha Ch. s'encarregaven de vendre la droga tant a clients com a altres camells. A més, segons la fiscal també eren els encarregats de la vigilància i de prendre precaucions per evitar que la policia els descobrís.  

En la primera jornada del judici han declarat sis dels dotze acusats. Cap ha admès tenir cap relació amb la droga i molts han assegurat que només anaven a la Jonquera esporàdicament a visitar familiars. El suposat organitzador del transport, per exemple, ha assegurat que vivia amb la seva família a Holanda i que anava a la Jonquera cada tres mesos perquè li caducava el visat i havia de tornar a sortir i entrar al país. "Mai he entrat droga al país en aquests viatges", ha assegurat a preguntes del seu advocat, Carles Monguilod.  

Els altres suposats narcotraficants també s'han desvinculat de la trama i han assegurat "no saber res" de substàncies estupefaents. A més, l'acusat de tenir una arma tot i no tenir permís ha negat que la semiautomàtica fos seva.  

En les entrades i registres, els agents de la Guàrdia Civil van trobar 1,8 quilos d'heroïna valorada en més d'11.000 euros i quasi mig quilo d'haixix valorada en 182 euros i un petit paquet de cocaïna valorada en quasi 38 euros. També hi havia nombrosos bitllets en efectiu que, segons la fiscal, responen a beneficis del tràfic de droga.  

Està previst que el judici s'allargui tota la setmana. Els set advocats de la defensa, Marcos García Montes, Carles Monguilod, Joan Pere Zapata, Joan Ramon Puig, Anna Salvanera, Sònia Trilla i Josep Maria Pino han demanat la nul·litat tant de les escoltes telefòniques com de les entrades i registres que es van fer als pisos. Argumenten que el jutjat de Figueres que les va autoritzar no va motivar les ordres degudament i, per tant, que es van vulnerar drets fonamentals dels detinguts.