Una producció pròpia amb veus internacionals inaugurarà l'Strenes

La programació de la segona edició inclou 50 actes

El Festival Strenes de Girona, que es farà del 27 de març al 13 d'abril, té programats 50 actes, dels quals 41 són concerts amb noms reconeguts com Quico Pi de la Serra, Gerard Quintana o Feliu Ventura, juntament amb d'altres més novells com Blaumut. Tots ells hi actuaran per donar a conèixer per primer cop els seus treballs.

En la segona edició, els organitzadors s'han sumat a la celebració del Tricentenari i han decidit arrencar amb 'Cançons de Revolta', una producció pròpia amb els cants de llibertat de 4 artistes internacionals que han viscut una situació similar a la de Catalunya. Hi ha confirmats els francesos Mouss Et Hakim, cantants de ZEBDA, i Emel Mathlouthi, la veu de la Primavera Àrab.

La segona edició de l'Strenes s'allarga una setmana més (del 27 de març al 13 d'abril) i inclourà una cinquantena d'activitats, entre actuacions i activitats paral·leles. En total, es faran 25 concerts de pagament -amb preus que van des dels 5 als 28 euros- i 16 concerts més d'entrada gratuïta, corresponents als noms emergents. El seu director, Xavi Pascual, ha reconegut que aquesta nova edició està avalada per les prop de 7.000 entrades venudes de la primera vegada que es va fer i que es manté la mateixa filosofia com és la de ser "l'epicentre musical" de tot Catalunya durant el mes d'abril amb les estrenes d'espectacles, discs i novetats del sector. En total hi ha 12 espais i sales diferents que acolliran la programació.


Enguany, a més, el festival arrencarà amb un component afegit, com és el de sumar-se a la celebració del Tricentenari. El director ha explicat que tot i no ser un festival amb tendències polítiques consideren que no poden estar "d'esquenes a la realitat". Per això, han programat un espectacle de producció pròpia, batejat amb el nom de 'Cançons de Revolta', que pretén unir quatre artistes internacionals, compromesos amb la realitat sociopolítica dels seus respectius països que d'alguna manera també han viscut una situació similar a la de Catalunya.

Serà el plat fort que donarà el tret de sortida del festival el 27 de març a l'Auditori de Girona. En ell, s'hi interpretaran els cants de llibertat i revolta que han acompanyat aquests moviments populars i que han acabat esdevenint els seus himnes. De moment ja està confirmada la participació de la tunisiana Emel Mathlouthi, coneguda com la veu de la Primavera Àrab, i els francesos Mouss Et Hakim, cantants de ZEBDA, una formació defensora del mestissatge. Falten saber els noms dels altre dos artistes participants. El director també ha avançat que el muntatge acabarà amb 'L'estaca' de Lluís Llach.

Des de Quico Pi de la Serra fins a Oques Grasses

En l'apartat de noms consagrats, destaca l'actuació de Gerard Quintana amb el seu últim treball 'Tothom ho sap'; Joan Colomo amb 'La fília i la fòbia', i els discos encara sense nom de Mishima i Joan Dausà. També es podrà escoltar per primer cop el darrer treball de Sanjosex i el de Glaucs, en el que serà el retorn d'una de les formacions d'èxit dels anys 90. Pel que fa a les estrenes a les comarques gironines, es podran sentir els nous treballs d'Els Amics de les Arts, Joan Masdéu, Sara Pi i The Mamzelles. Aquesta última banda ha escollit l'Strenes per començar la gira el 2014.

També hi haurà l'anomenat 'Concerts únics', actuacions irrepetibles com és la d'Els Pets amb la Jove Orquestra de l'Auditori de Girona o l'actuació de Miquel Roig amb un espectacle especial on hi col·laboraran Els Catarres, Strombers i Ebri Knight que s'enregistrarà.

En aquesta nova edició, es concentren també un seguit d'aniversaris. Per una banda, els 50 anys de Quico Pi de la Serra amb la presentació oficial de 'Dues tasses', seguit dels 20 anys de jotes i cançons de Quico El Cèlio, El Noi i el Mut de Ferreries, així com els 20 anys en directe de Feliu Ventura i el seu 'Vers l'infinit'.

En l'apartat de veus emergents, s'han programat actuacions com Oques Grasses, amb música de fusió i ritmes ballables; Gemma Humet, guanyadora del Certamen Terra i Cultura de Lluís Llach, o Judit Neddermann, entre d'altres.

Girona, una ciutat "ideal" per al festival

Els organitzadors han subratllat la idoneïtat de la ciutat en ser "ideal" per acollir aquest esdeveniment, ja sigui pels seus espais, per la dimensió que té i per les complicitats amb les administracions, entitats i agents culturals.

El pressupost d'enguany és de 200.000 euros, dels quals una part ha provingut de diners públics. Concretament, l'Ajuntament de Girona hi ha destinat 40.000 euros; i la Diputació de Girona i la Generalitat, 20.000 euros, respectivament. També s'ha finançat amb patrocinadors i un Club de Mecenatge.

L'Strenes 2014 també ofereix per primer cop un descompte del 15% per a aquells que comprin les entrades de dos espectacles i d'un 20%, per la compra de tres. Les entrades es posaran a la venda a partir del 3 de febrer al web www.festivalstrenes.cat, a l'Auditori de Girona i al Teatre Municipal de Girona.