La Diputació proposa aturar les obres de la MAT a Santa Coloma de Farners

Vol que s'estudiï si en les actuals circumstàncies socioeconòmiques "és imprescindible la línia de 400 kV"

El ple de la Diputació de Girona ha acordat proposar la suspensió del procediment d'autorització instat per Red Eléctrica de España per construir el ramal de Santa Coloma de Farners (Selva) de la línia de Molt Alta Tensió Vic-Bescanó, als efectes de replantejar-se i tornar a estudiar si "en les actuals circumstàncies socioeconòmiques" i, a mig termini, "és imprescindible la línia de 400 kV o si és suficient la línia actual".

Ho ha fet tenint en compte les al·legacions del mateix Ajuntament de Santa Coloma, segons les quals el traçat del ramal afecta "de ple" una superfície forestal "totalment inalterada" i "no fragmentada per cap infraestructura". La Diputació té en compte les consideracions de l'Ajuntament, segons les quals la línia de MAT "causarà un sever impacte paisatgístic sobre l'entorn proper que serà irrecuperable, ja que s'instal·laran torres d'entre 50 i 80 metres d'alçada, amb unes bases d'entre 200 i 400 metres quadrats".

El consistori també recorda que la zona compta amb nombrosos indrets que conformen el patrimoni cultural i paisatgístic de Santa Coloma de Farners, i tem que la construcció de la línia afecti el desenvolupament turístic de la zona.

La Diputació també indica que s'ha considerat viable el soterrament de varis trams de la línia de MAT en territori francès i a Madrid en el seu aeroport. Per tant, tot i considerar que la MAT és una infraestructura no necessària, la solució del soterrament és igualment factible per a aquest traçat, amb la qual cosa minvaria, considerablement, la incidència paisatgística i ambiental.

Per això s'ha acordat que, en cas que es consideri imprescindible el reforçament de la línia per a atendre les necessitats de subministrament actuals, s'estudiï la possibilitat de conversió de l'actual línia de 132 kV a 220 kV. I que en cas que es consideri imprescindible la instal·lació de la línia de 400 kV, s'executi de forma soterrada.