Banyoles, únic municipi català que no pagarà el cànon de captació de l'aigua

La Generalitat reconeix l'excepcionalitat de l'estany a la Llei d'acompanyament dels pressupostos

Banyoles s'ha convertit en l'únic municipi català que no pagarà el cànon de captació de l'aigua. La Generalitat ha fet els deures i la Llei d'acompanyament dels pressupostos reconeix l'excepcionalitat de l'estany com un bé comunal; és a dir, que és propietat de tots els banyolins. Com que l'estany és el punt d'abastament d'aigua potable a la ciutat, els veïns no hauran de pagar aquesta taxa (que grava l'aigua que es perd durant el procés de distribució a llars i empreses).

L'alcalde, Miquel Noguer, assegura que "s'ha fet justícia". De fet, des d'un primer moment l'ajuntament ja no repercutia el cànon en els rebuts, en espera de desencallar la situació, i n'assumia els 33.000 euros que costava a l'any. El cànon de captació de l'aigua es va començar a cobrar l'octubre del 2012. Aquesta taxa grava la diferència entre la quantitat d'aigua captada en origen i la que es consumeix a llars i empreses (és a dir, la que es perd durant la distribució).

Des d'un primer moment, el nou cànon ja va derivar en divergències entre l'Ajuntament de Banyoles (encarregat de recaptar-lo) i l'Agència Catalana de l'Aigua, l'ACA (a qui s'ha de pagar). El consistori sostenia que no tenia sentit cobrar als veïns per captar l'aigua de l'estany, perquè és un bé comunal. Per això, reclamava que es diferenciés aquest cànon del de sanejament, que ara es continuarà cobrant.

L'any passat, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ja va anunciar a Banyoles que la Generalitat posaria solució a l'afer. El Govern reconeixeria l'excepcionalitat de l'aigua de l'estany, i ho faria constar així a la Llei d'acompanyament dels pressupostos per a aquest 2014. Perquè això constés sobre paper, però, caldria esperar a què el diari oficial de la Generalitat, el DOGC, ho publiqués.

I aquest dijous, aquest darrer tràmit ja s'ha tancat. El DOGC ha publicat la llei 2/2014, la d'acompanyament dels pressupostos. Al seu article 16, el redactat explicita que "en els usos d'aigua destinada a l'abastament a tercers, efectuats directament de l'estany de Banyoles, el tipus s'afecta d'un coeficient 0".

Sense canvis al rebut

Tot i això, el cert és que els banyolins no notaran cap canvi en el seu rebut de l'aigua. I és que l'ajuntament, conscient que l'afer s'acabaria desencallant, va decidir assumir el cànon des d'un primer moment. Així, tot i que la taxa figurava als rebuts -encara que a cost 0 per als contribuents- el consistori pagava els 33.000 euros anuals que costava (un 2% de la factura) perquè ja tenia clar que no l'hauria d'acabar aplicant.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, assegura que "'s'ha fet justícia amb el bé comunal de l'estany". L'alcalde, que ha volgut subratllar que el conseller Vila ha complert el seu compromís, també ha dit que aquest afer era "una línia vermella que no es podia traspassar, cosa que finalment no ha passat".