Un equip de la Universitat de Girona guanya la competició europea de robòtica submarina SAUC-E 2010

El submarí pot portar a terme diverses tasques de forma autònoma

L'objectiu de la competició és promoure que els estudiants universitaris s'iniciïn en activitats de recerca, establir una xarxa d'universitats i centres de recerca a nivell europeu a l'entorn de les tecnologies relacionades amb la robòtica submarina i incentivar la creació de dissenys innovadors en aquest camp.

L'equip pluridisciplinari d'estudiants de segon cicle, de màster i de doctorat, que ha dissenyat i construït el robot guanyador, l'SPARUS, està composat per Natàlia Hurtós (cap d'equip), Aggelos Mallios, Sebastian Carreño, Xavier Fuster, Simó Cusí, Ricard Campos, Chee Sing Lee, Enric Galceran i Arnau Carrera. L'equip ha comptat amb el suport dels professors i investigadors del grup de recerca VICOROB.

Els avantatges competitius de l'SPARUS són les reduïdes dimensions i el seu pes. El seu disseny innovador ha permès posar a prova un nou concepte de robot submarí autònom (AUV) que combina hidrodinàmica amb capacitat de control a baixa velocitat.

Què fa l'Sparus?

El robot Sparus ha estat dissenyat i programat per acomplir de forma completament autònoma les tasques proposades en la competició. No obstant, també pot ésser utilitzat en aplicacions reals d'inspecció i monitorització del fons marí. Disposa de sensors acústics i visuals per a prendre imatges submarines i extreure informació del seu entorn.

Mitjançant les tecnologies desenvolupades es pot, per exemple, realitzar una inspecció dels emissaris submarins i determinar-ne el seu estat. També es poden realitzar mapes visuals que permeten a biòlegs i geòlegs realitzar els estudis. Els algoritmes desenvolupats poden ésser també aplicats en productes més domèstics com els robots netejadors de piscines.

El grup de recerca VICOROB té una llarga experiència en robòtica submarina. En l'edició de 2006 del SAUC-E, que va tenir lloc a Londres, l'equip d'estudiants de la Universitat de Girona va demostrar també va guanyar la competició amb el robot Ictineu.