La pujada elèctrica obligarà a abandonar molts cultius

Els regants demanen no haver de pagar el potencial elèctric que no utilitzen durant els sis mesos sense regadiu

Les comunitats de regants ha alertat que la pujada del preu de la llum aprovada pel govern espanyol castigarà "molts" cultius perquè passaran a ser "econòmicament inviables". En aquest sentit, asseguren que si no canvia la situació, aquests regadius seran abandonats amb les conseqüències que això comportaria, com pèrdua de producció, la manca d'activitat econòmica i, en definitiva, la pèrdua de llocs de treball.

En una trobada aquest dilluns amb el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, i el director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial, Pere Palacin, els representants dels regants han demanat no haver de pagar el potencial elèctric que no utilitzen l'època sense regadiu. La trobada tenia com a objectiu posar sobre la taula els difícils moments que estan passant les comunitats de regants catalanes des de l'aprovació, per part del govern espanyol, de les noves tarifes elèctriques i de l'important increment per tarifa contractada que ha suposat aquest canvi.

En aquest sentit, els regants han demanat que no hagin de pagar el potencial elèctric durant els sis mesos que no hi ha regadiu ja que només reguen els sis mesos centrals de l'any, els de més calor.

Els regants han alertat que l'increment de la potència contractada fa que molts regadius que fins ara eren rendibles passin a ser "econòmicament inviables". Així, asseguren que si no canvia la situació, molts regadius hauran de ser abandonats amb les conseqüències que això comportaria, com la pèrdua de producció, manca d'activitat econòmica i, en definitiva, pèrdua de llocs de treball. A més, també han manifestat que aquest nou esquema tarifari no incentiva les modernitzacions ni l'estalvi d'aigua.

Compromís per a una doble tarifa

Per la seva banda, el director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Sala, ha donat suport a les peticions dels regants i ha explicat les accions que s'estan realitzant per part de l'Oficina del Regant per minimitzar aquestes despeses. El director general d'Energia, Minies i Seguretat Industrial, Pere Palacin, també s'ha receptiu a les demandes dels regants i els ha explicat com està actualment la situació de la reforma energètica, així com les accions que s'han fet i s'estan fent a Madrid per tal de reconduir el tema.

Palacin s'ha compromès a recollir les inquietuds dels regants i fer les gestions necessàries per intentar aconseguir una doble tarifa. Així mateix, s'ha compromès a estudiar mecanismes i a oferir assessorament tècnic que permeti als regants poder contractar potencies inferiors per tal d'abaratir les despeses.