Vila rebutja la proposta de Llei de Parcs Nacionals

El conseller la cosidera "innecessària i inconstitucional"

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha expressat aquest diumenge l'oposició de la Generalitat davant de l'avantprojecte de Llei de Parcs Nacionals que el Consell de Ministres va aprovar aquest passat divendres. Segons el conseller, la nova normativa estatal és un "pas enrere" en matèria ambiental que pot provocar una rebaixa del nivell de protecció d'aquestes espais. Al mateix temps atempta contra les competències de la Generalitat en matèria de protecció d'espais naturals.

"Estic molt dolgut perquè el govern espanyol està actuant molt malament amb la Llei de Parcs Nacionals", ha explicat el conseller Vila. Pel conseller, aquesta nova normativa és "inconstitucional i innecessària" perquè l'actual llei que regula aquests aspectes encara "no està esgotada i té recorregut".

En aquest sentit, Vila ha assegurat que el Govern hi farà front, "contestarà i replicarà" perquè la llei no tiri endavant. Al mateix temps, el conseller ha recordat que el Consell d'Estat ha advertit diverses vegades a l'Estat que la normativa no segueix la constitució i, d'altra banda, el Tribunal Constitucional ha fallat diverses ocasions assegurant que la gestió ordinària dels parcs correspon a les comunitats autònomes.

Per aquests motius, el conseller Vila ha llançat una crida a la ciutadania espanyola. "Apel·lo a la ciutadania progressista del conjunt de l'estat espanyol perquè no deixi que els sectors més rancis i conservadors s'apropiïn de la constitució espanyola, no podem permetre que tot el desplegament legislatiu violenti l'ordenament constitucional i que a sobre ens diguin que ells són qui mantenen i vigilen la constitució", ha afirmat Vila. Una reflexió que també ha realitzat pel que fa a les declaracions del president d'Espanya, Mariano Rajoy, que aquest dissabte va anunciar que mentre ell fos president no es produiria cap consulta i Espanya no es separaria. "És lamentable que gent que no va realitzar la constitució ara la faci servir com una arma per limitar els drets fonamentals com és el dret que la gent pugui votar i decidir el seu futur", ha lamentat Vila.

Pel que fa a Catalunya, la nova llei estatal només afectaria al Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici. "La incidència seria petita perquè no es poden realitzar activitats turístiques al parc però el fet és que discrepem de la manera de fer del govern espanyol que no té en compte les entitats ambientals ni cap altre element", ha subratllat el conseller.

El projecte de Bulli Foundation i el Cap de Creus

Vila ha fet aquests valoracions aquest diumenge a Jafre durant la celebració d'una plantada popular organitzada pel Consorci del Ter amb l'objectiu de reforestar la zona afectada per l'incendi del novembre passat al Baix Empordà. Allà també ha aprofitat per anunciar que el Govern està treballant amb diverses formacions polítiques per tirar endavant una llei a mida especial que permetria encaixar el projecte del Bulli Foundation dintre del Parc Natural del Cap de Creus. "Encara està en fase de gestació i ara cal parlar amb el territori i fer-ho de forma consensuada", ha afegit Vila. En aquesta línia, el conseller ha assegurat que el projecte gastronòmic de Ferran Adrià és una iniciativa que posarà Catalunya "al capdavant" de la innovació en el sector de la cuina. "Serà exemplar i es podrà extrapolar a altres sectors, no comptarà ni amb un euro del Govern i estem segurs que tindrà un prestigi planetari", ha assegurat.

Inversió de Hutchinson al Port de Barcelona

Finalment, Vila ha confirmat la inversió de 150 MEUR de la firma xinesa Hutchinson al Port de Barcelona. "L'any 2013 va ser un bon any per al port pel que fa a exportaciosn i importacions, és el port més punter de tot Europa en l'àmbit de creuers i encara tenim un llarg recorregut", ha assegurat. Vila ha anunciat que ja s'han licitat els accessos viaris al port i que durant les properes setmanes també es licitaran els accessos ferroviaris.