La CUP i IPS es concentren contra les tarifes elèctriques davant la seu d'Endesa a Girona

Ambdós grups denuncien els "abusos dels oligopolis"

Els grups de la CUP de Girona i Independents Per Salt (IPS) van protagonitzar, ahir dijous, una concentració davant la seu de la companyia ENDESA per rebutjar el nou increment de la tarifa elèctrica, que s'encarirà un 2,3% el 2014. Les persones mobilitzades es van tapar simbòlicament amb mantes i van encendre diverses espelmes, per denunciar l’augment de la pobresa energètica com a conseqüència de les progressives dificultats per accedir al subministraments energètics bàsics. En l’acte, que va reunir prop de cinquanta persones, el portaveu de la CUP Jordi Navarro va llegir un manifest, i es van sentir consignes a favor de la nacionalització de l’electricitat i en contra de "l’oligopoli energètic".

Ambdues formacions han recordat que el preu de l’electricitat ha augmentat prop d’un 60% des que va començar la crisi el 2007, un fet que han qualificat com a “inacceptable”. Igualment, han denunciat la connivència entre les grans corporacions elèctriques i els successius governs, que col·loquen càrrecs quasi vitalicis als consells d'administració de les grans companyies energètiques.

Així, la CUP i IPS remarquen la necessitat de superar l'actual sistema basat en oligopolis heretats de la dictadura franquista i avançar cap a un nou model energètic basat en l'eficiència i la generació distribuïda, diversificada i neta d'energia. En aquest sentit considera que el camí emprès per la Plataforma No a la MAT, la cooperativa Som Energia i la Xarxa per la Sobirania Energètica, entre d’altres iniciatives, constitueix una oportunitat per superar el vell i obsolet model basat en grans companyies privades i alts directius multimilionaris, que privilegia els interessos d'uns pocs i condemna a les classe populars a l'ofec econòmic.

La CUP vol una taula sobre pobresa energètica

Davant la incertesa que crearà aquest nou augment i donada la situació d'emergència social que es viu a molts indrets i en concret a la nostra ciutat, la CUP ha reclamat una trobada urgent de la taula municipal sobre a pobresa energètica, i ha instat l'alcalde Puigdemont a presidir-la per tal de trobar mecanismes que permetin esmorteir els efectes perversos d'aquesta abusos de la patronal elèctrica.