Roba Amiga a Banyoles recullen un 70% menys que el 2012

La crisi ha fet que els ciutadans aprofitin més temps les peces

Cau per primer cop en cinc anys la recollida de roba usada a Banyoles a través dels vuit contenidors que Roba Amiga té repartits a la ciutat. Durant el 2013 es van recollir un total de 20 tones, el que representa un 70% menys que l'any anterior, període en què s'havia experimentat un creixement del 30% respecte el 2011.

Els nivells assolits se situen als de l'any 2008 i els responsables de la campanya ho atribueixen al context de crisi, que fa que les persones allarguin més les peces de roba, així com a alguns robatoris del material dipositat als contenidors que ha reduït el volum global. Baixa l'ús dels contenidors de roba usada a Banyoles després dels creixement dels últims anys.

Els ciutadans han dipositat durant el 2013 un total de 20.284 quilos de roba als 8 contenidors que, amb el suport de l'Ajuntament de Banyoles, hi ha repartits per la ciutat. Concretament, s'han recollit 9,8 tones el primer trimestre, 3,7 tones el segon trimestre, 4,5 tones el tercer trimestre, i 2,2 tones el quart trimestre. La Cooperativa Roba Amiga i l'entitat ADAD l'Encant són els encarregats de la gestió dels contenidors i de la recollida de la roba. Treballen per fomentar la inserció laboral de col·lectius en risc d'exclusió social i laboral. Un cop recollida aquesta roba és restaurada i es redistribueix en centres d'ajuda com ara Càritas de Banyoles o les pròpies botigues de Roba Amiga, on es ven a un preu mòdic a la gent més necessitada de la ciutat.

Els responsables de l'empresa atribueixen aquesta davallada al context de crisi. I és que els ciutadans allarguen més la roba, es fomenta la donació entre particulars i per tant són menys els usuaris que porten les peces als contenidors. També s'han detectat robatoris als mateixos contenidors, un fet que ha reduït encara més el volum recollit.

Des de l'Ajuntament, s'anima als ciutadans a donar roba usada a aquest tipus de cooperatives, ja que es contribueix a crear nous llocs de treball i, a més, reverteix positivament a la ciutat a través de Càritas. La Cooperativa Roba Amiga ha pogut mantenir una estructura empresarial amb 35 llocs de treball destinats a la inserció laboral de persones que formen part de col·lectius en risc d'exclusió social i laboral.

Els contenidors de Roba Amiga van recollir el 2012 un total de 67 tones de roba usada a Banyoles, el 2011 un total de 75 tones, el 2010 unes 47 tones, el 2009 unes 48 tones, i el 2008 es va sumar un total de 20 tones. Així doncs el volum aconseguit el 2013 retrocedeix fins als assolits ara fa cinc anys quan els contenidors de recollida de roba usada a Banyoles es van instal·lar per primer cop a través d'un conveni amb Càritas Diocesana de Girona, amb el suport de l'Ajuntament de Banyoles.