El setè festival Pepe Sales rescata l'obra de Juan Eduardo Cirlot

Un centenar de creadors homenatgen amb curtmetratges, poemes, música i perfomances la seva figura

El festival d'art independent Pepe Sales fa set anys que es dedica a retre homenatge a artistes i creadors que han quedat lluny dels circuits convencionals de la indústria de la cultura. L'homenatge li reten altres creadors que, a través de peces de cinema, música, performances o poesia, evoquen l'obra i la vida de l'artista escollit en cada edició.

Enguany, el festival ha decidit centrar-se en el polifacètic artista barceloní Juan Eduardo Cirlot, i les activitats s'estendran del 23 al 27 de gener. La directora del festival, Consol Ribas, ha destacat que fou crític d'art, poeta surrealista, músic i pensador. "Tot i que va escriure centenars de poemes i tenia un gran gust per la cultura i la saviduria se'l considera un artista amagat; això és perquè era un home que s'anticipava als seus temps, era un personatge lliure que no seguia ni les modes ni la indústria cultural", ha reflexionat Ribas, que creu que de vegades per a què un artista avantguardista sigui reconegut han de passar diverses generacions.

Des de la Barcelona de la guerra i la postguerra, Cirlot va estar en contacte amb Dalí, també amb el germà del cineasta Luís Buñuel a Saragossa, o a París amb el mateix André Breton. De formació autodidacta, era un estudiós dels símbols (en va arribar a fer diccionaris), amant d'Egipte i estudiós de la cultura i la càbala hebrees. També va mantenir relacions amb el moviment Dau del Set, a Barcelona -entre els quals hi havia Joan Brossa, Modest Cuixart o Antoni Tàpies, entre d'altres- i va ser col·laborador de 'la Vanguardia'. "Davant de Cirlot, els seus amics es treien el barret o s'amagaven darrera de la cadira", ha explica Ribas, com a exemple de la controvertida personalitat i obra de l'artista.

Cinema, música i poesia per recordar Cirlot

Segons els impulsors del festival, Cirlot era un "deu de la cultura" però no ha estat reconegut com a tal. Per això, a través del festival se li vol retre homenatge. Com ja és tradició al festival, creadors han rodat curtmetratges inspirat en l'artista a qui es dedica el festival.

Enguany, aquesta activitat té més sentit que mai ja que Cirlot era un gran amant del cinema. Entre els autors que han participat destaca el director de cinema Albert Serra (assidu del festival), l'actriu Belen Fabra que s'ha passat a l'altra banda i ha dirigit ella el curtmetratge o d'altres creadors gironins com Paco Cavero o David Ruiz. Tots els treballs són inèdits i es passaran el dilluns 27 de gener, a les 20h al Truffaut.
També s'ha inclòs una presentació de l'artista a càrrec d'Ester Bertran, que ha gravat les filles de Cirlot relatant anècdotes més de la vessant de pare. Per exemple, Bertran ha explicat que una de les filles es va sorprendre quan a casa d'una amiga va veure a les parets quadres amb figures de dona. "Ella a casa només tenia quadres amb símbols, i es pensava que allò era el més normal", ha explicat.
També s'ha programat al cinema Truffaut el passi de pel·lícules que van influir Cirlot, com 'The war lord', de Franklin J. Schaffner (1965) o 'Susan Lenox: Her fall and rise', de Robert Z. Leonard (1931).

Una altra de les activitats destaca és l'obertura del festival, que gira entorna l'exposició d'arts plàstiques inspirada en el poema surrealista de Cirlot 'La dama de Vallacarca'. Aquest dia, el 23 de gener a la Mercè, també hi haurà espectacles de permormance i poesia.

Pel festival també hi passarà una de les filles de Cirlot, Victòria Cirlot, medievalista, filòloga i editora, que pronunciarà la conferència 'Juan Eduardo Cirlot: la vida de un poeta'. Això serà el 28 de gener, el dia de la festa de clausura, durant la qual hi haurà actuacions en directe inspirades en la poesia de l'autor. Entre els artistes convidats, destaca el cantant i músic Alfons de Vilallonga (guanyador d'un Goya per la B.S.O de 'Blancanieves'), entre d'altres. Totes les activitats són gratuïtes.