La collita de fesols de Santa Pau arriba a les 60 tones

L'ajuntament preveu celebrar els 25 anys de la Fira del Fesol ampliant les activitats durant tot un cap de setmana

La collita de fesols de Santa Pau (Garrotxa) del 2013 ha estat "molt bona" superant amb escreix les pobres xifres obtingudes de l'any anterior. "L'estiu ha estat fresc i plujós, hem patit algunes pedregades però podem estar molt contents perquè l'anterior collita vam haver de penjar el cartell d'esgotada massa aviat", ha explicat el president de l'Associació de Cultivadors del Fesol de Santa Pau, Lluís Suñer. Aquest diumenge s'ha celebrat la tradicional Fira del Fesol que, en la seva 24a edició, ha arribat als 900 tiquets venuts i 4.000 degustacions servides. Des del consistori del municipi garrotxí tenen clar que per als 25 anys de la fira volen "fer-la grossa" i preveuen ampliar les activitats.

Tot i la pluja que ha fet acte de presència durant aquest diumenge a Santa Pau, milers de persones s'han apropat fins aquesta població enclavada dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per gaudir dels coneguts fesols. A diferència del 2012, la collita d'aquest any passat ha estat "molt bona", tal i com ha explicat el president de l'Associació de Cultivadors del Fesol de Santa Pau, Lluís Suñer. "Ha anat bé perquè hem tingut un estiu fresc i plujós, el fesol no ha patit sequedat i les temperatures no han estat massa altes", ha puntualitzat.

Per això, des de l'entitat asseguren que enguany el fesol "serà molt bo" i subratllen que han arribat a recollir-ne unes seixanta tones. "Encara no estan del tot triats però estem molt contents perquè l'any passat la collita va ser molt minsa i vam haver de penjar el cartell d'esgotat molt aviat", ha recordat Suñer. "Per sort enguany, ho hem recuperat i aquest any es podrà vendre fesols perfectament", ha afegit.


Pel que fa a la tramitació de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Fesols de Santa Pau, l'entitat té esperances que es pugui donar a conèixer properament. "El procés és llarg i lent però esperem que la propera collita ja pugui sortir amb aquesta certificació perquè serà una protecció, donarà valor afegit i suposarà una font de vida pel territori", ha assegurat.

Finalment, des de l'entitat tenen clar que volen apostar i potenciar les rutes turístiques que durant aquest 2013 s'han estat realitzant al municipi i que permeten conèixer de ben a prop el cultiu, la tradició i cultura del fesol d'aquesta localitat. "És una bona manera de fer pedagogia, volem aprofundir en això, fer les rutes més llargues i intentar promocionar més el nostre producte", ha explicat.

Enguany, la Fira del Fesol ha arribat a la seva 24a edició amb la participació de 14 restaurants i la possibilitat de tastar els productes convidats de la Fatarella, la Fageda, les Alubias de Tolosa o la nova cervesa artesana de Santa Pau. En total, s'han esgotat els 900 tiquets que s'havien posat a la venda i, des de l'organització, calculen que s'han distribuït unes 4.000 degustacions.

A grans trets, els veïns i visitants han pogut escollir entre una gran varietat de plats i guisats amb fesols, des de remenats de fesols amb botifarra esparracada, amb bolets o fesols amb verdures. Enguany, el Fesol d'Or ha recaigut a les mans d'Anna Grabulosa, que regenta una botiga al poble. L'alcade del municipi, Pep Companys, ha destacat que es tracta d'una veïna que sempre ha defensat la tradició i cultura dels fesols de Santa Pau.

El batlle també ha avançat que de cara a la propera edició, la 25a, volen "fer-la grossa" ampliant el nombre de dies de la fira d'un a dos i oferint un gran ventall d'activitats. "Enguany, aquest dissabte s'ha fet una xerrada però tenim previst que la fira pugui realitzar-se durant dos dies i així celebrar aquesta fita assenyalada", ha valorat.

Com és habitual, la fira ha atret a diverses autoritats i personalitats del món polític actual tals com el diputat d'ERC al Congrès de Diputats de Madrid, Alfred Bosch, la diputada d'ERC, Teresa Jordà, el diputat de CiU, Pere Macias, l'alcalde d'Olot o altres batlles de municipis propers.