Roben les estelades de les entrades de quatre municipis gironins

Els alcaldes dels pobles condemnen la bretolada

Uns desconeguts han robat aquesta matinada les estelades que onejaven a les entrades de Riudarenes, Santa Coloma de Farners i Anglès, tots tres a la Selva interior, i a Cassà de la Selva, Gironès. Per poder arribar fins a les banderes, els autors de les bretolades han serrat els pals que les aguantaven.

Les dues senyeres i les dues estelades eren ben visibles perquè es trobaven situades a les rotondes que donen entrada als municipis. En el cas d'Anglès i Cassà de la Selva, aquest és el segon robatori de banderes que pateix el poble.

Els alcaldes han condemnat la bretolada, tornaran a hissar les banderes i asseguren que actes d'aquesta naturalesa "atempten contra la democràcia".

El robatori de banderes han tingut lloc durant aquesta matinada. Uns desconeguts han serrat els pals que les aguantaven i, després d'agafar-les, han deixat abandonats els trossos de metall a l'interior mateix de les rotondes.En els casos de Santa Coloma de Farners i Riudarenes, els brètols s'han endut les estelades que onejaven al peu de la C-63 (en concret, a les rotondes que hi ha als quilòmetres 19 i 24).

Totes dues banderes estaven situades a les entrades dels municipis, després que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) promogués la instal·lació d'aquests símbols arreu del país. Pel què fa a Anglès, aquesta és la segona vegada en poques setmanes que el municipi pateix un robatori d'aquest tipus. Fa cosa d'un mes, uns desconeguts ja es van endur l'estelada que hi havia a la rotonda de sortida del poble, que porta cap a la Cellera de Ter.

També s'havien trobat en una situació similar a Cassà de la Selva, on l'estelada que hi ha a la rotonda que va des de Llagostera fins al municipi també va desaparèixer. En el cas d'Anglès, després del primer robatori, el poble havia mantingut una segona estelada, la que es trobava a l'altra banda del municipi (a la rotonda de la N-141e a tocar de la fàbrica Antex). Aquesta és, precisament, la que s'han endut els brètols aquesta matinada després de serrar el pal que l'aguantava. Totes dues estelades les havia col·locades el jovent de l'ANC del municipi.

Els alcaldes, indignats

L'alcalde d'Anglès, Pere Espinet, ha condemnat la bretolada. "Tothom ha de tenir dret a expressar els seus sentiments i impedir-ho d'aquesta manera és antidemocràtic; nosaltres no ens hi posem pas, amb banderes que no siguin del nostre grat", ha subratllat l'alcalde. Espinet també ha recordat que totes les despeses de col·locació de les estelades havien anat a càrrec de l'assemblea local de l'ANC.

L'alcalde de Santa Coloma, Antoni Solà, ha explicat que van hissar l'estelada conjuntament amb l'ANC pels volts de la Diada del 2012. Solà ha lamentat uns fets que considera "desagradables" i ha afirmat que se senten "indignats" per la simbologia que representa l'estelada. L'alcalde ha condemnat un acte que considera vandàlic però "ple de contingut polític" i ha assegurat que tornaran a posar l'estelada. A més, ha explicat que aprofitaran per posar-ne una segona a l'altra punta del poble. El cost de la bandera robada ascendia a uns 600 euros. Solà espera que les dues banderes puguin onejar com a molt d'aquí a un mes. L'alcalde de Cassà de la Selva, Enric Bagué, ha explicat que aquest és el segon robatori que pateixen però que no es pensen fer enrere i que ja hi ha encarregada una nova estelada per tornar-la a hissar. També assegura que tenen a punt el pal d'on la penjaran.

L'alcalde de Riudarenes, Jordi Gironès, ha explicat que la bandera feia mig any que estava penjada i ha assegurat que pensen tornar-la a posar. "A veure qui es cansa abans, si nosaltres de posar-ne o els altres de trencar-nos-les", ha ironitzat l'alcalde. Gironès ha dit que no cal donar més importància a l'acció dels brètols perquè sinó "es pensaran que és una heroïcitat". Segons l'alcalde, fets com aquests provoquen una reacció totalment contrària a la que, presumptament, busquen els autors. "Amb això el que fan és radicalitzar les persones que ens sentim agredits i ofesos", ha manifestat.  

Els Mossos d'Esquadra han rebut les denúncies pel furt de les banderes a primera hora del matí. Diversos agents han anat fins a les rotondes per intentar localitzar-hi pistes que permetin identificar els brètols. 

A l'ordre del dia

Els robatoris de banderes s'han convertit en una constant arreu del país durant els darrers mesos. Els brètols s'emporten no només les que hi ha a les entrades dels pobles, sinó també aquelles que pengen de llocs i edificis emblemàtics.

A Girona, sense anar més lluny, el setembre de l'any passat uns desconeguts van endur-se la senyera històrica que es desplegava al primer pis de la casa Masó per commemorar diades assenyalades (com Sant Jordi i l'Onze de Setembre).Sant Cugat del Vallès, Santa Susanna (Maresme), Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental), Caldes de Montbui (Vallès Oriental), Sant Just Desvern (Baix Llobregat) i altres municipis han patit també robatoris de banderes. En algunes ocasions, a més, els brètols se les han tornat a endur pocs dies després que les reposessin.