282 sancions per beure alcohol al carrer i 97 per orinar a Girona

L'Ajuntament diu que calia un instrument per actuar davant les conductes incíviques

Durant el primer any d'aplicació de l'ordenança de Civilitat de Girona la Policia Municipal ha aixecat un total de 458 actes. Des de l'ajuntament, consideren que el nombre d'expedients -més d'un per dia- justifica la necessitat d'haver impulsat aquest instrument, que no va estar exempt de polèmica. Per exemple, fins a l'entrada en vigor d'aquesta ordenança beure alcohol al carrer no era sancionable a la capital gironina.

De fet, l'incompliment que més sancions acumula és el de beure alcohol a la via pública. Dels 458 expedient, un 61% són multes per beure al carrer. Segons ha explicat el regidor, normalment aquestes sancions arriben després de la queixa d'un veí que alerta que sota de casa algú està fent soroll o està embrutant el carrer. És llavors, segons el regidor, quan la policia actua. A banda de les 282 sancions a adults, també s'han registrat vuit casos de menors.

Segons ha explicat el regidor, en aquests casos els pares acostumen a personar-se a l'ajuntament amb el fill per demanar que pugui intercanviar la sanció per treballs a la comunitat. "És una mena de càstig que els pares li volen donar, com una pena correccional", ha explicat el regidor. No només els menors es poden acollir als treballs a la comunitat sinó que, prèvia valoració dels Serveis Socials, aquesta via es pot fer servir per d'altres tipus de sancions també d'adults.

El regidor ha apuntat que una altra pràctica molt penada és el fet d'orinar al carrer. "Això també és una situació que sovint deriva del fet de consumir alcohol al carrer", ha indicat. Segons Alcalà, és "sorprenent" que hi hagi gairebé un centenar de persones que la policia els ha enganxat fent les seves necessitats en ple carrer. Aquesta conducta ja era sancionable abans, tot i que amb la nova ordenança les penes s'han endurit: de 150 a 300 euros. 

Multes per sorolls i molèsties als veïns

Un altre dels capítols que acumula més expedients són els sorolls als domicilis. Segons les dades del primer any d'aplicació de l'ordenança (de novembre 2012 a novembre 2013), s'han iniciat divuit expedients per fer soroll durant la nit i 31 més per molestar els veïns durant el dia. També s'han aixecat sis actes per sorolls al carrer entre les onze de la nit i les vuit del matí i quatre més durant el dia. 

D'altres sancions que s'han imposat fan referència a fets com exercir sense llicència qualsevol activitat al carrer (tres casos) o fer pintades (tres casos). 
El valor de les sancions imposades aquest primer any de l'ordenança oscil·la entre els 75 euros les més lleus i els 900 les més greus. Des del consistori, però, encara no han comptabilitat quants diners han ingressat pel pagament de les multes. "Ja n'hem cobrat algunes i la voluntat és destinar aquests diners a reparar els danys causats, ja sigui a través de neteja o programes de mediació o sensibilització", ha avançat el regidor.