Creix un 19% el nombre d'associacions municipals de voluntaris de Protecció Civil

Durant el 2013, se'n van crear onze de noves a tot Catalunya, fins arribar a 68

El nombre d'associacions municipals de voluntaris de Protecció Civil registrades al Departament d'Interior han augmentat un 19% durant el 2013. El director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, destaca la necessitat que les associacions de voluntaris es registrin perquè, tot i treballar en un àmbit municipal, poden ser requerides per altres localitats en casos determinats.

A més, segons el director general de Protecció Civil, voluntaris i entitats municipalistes treballen perquè les funcions dels voluntaris quedin ben definides. Actualment, a Catalunya hi ha 68 associacions registrades, de les quals onze es van crear l'any passat. D'aquestes, quatre pertanyen a la demarcació de Girona, tres a la Catalunya Central, tres a les comarques de Barcelona i una a les de Tarragona. En concret, aquest 2013 s'han creat associacions municipals de voluntaris al Port de la Selva (Alt Empordà), a Arbúcies (Selva), Sils (Selva), Hostalric (Selva); a Cercs (Berguedà), a Vic, a Cabrera d'Anoia; a La Llagosta (Vallès Oriental), a Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), a Abrera (Baix Llobregat) i a Altafulla (Tarragonès).

Aurich explica que des de l'any passat s'ha fet una "aposta decidida" per fomentar la inscripció de les associacions en el registre de Protecció Civil. "La llei estableix que únicament poden usar el nom de Protecció Civil els que estan degudament registrats i tenen formació específica", assenyala Aurich. Els voluntaris de les associacions municipals registrades han rebut un curs de formació bàsica a l'Institut de Seguretat bàsica de Catalunya.

Pel director general de Protecció Civil hi hauria d'haver "moltes més" associacions municipals de voluntaris registrades, si es compara amb altres associacions, com les ADF. Com a exemple, cita la "gran tasca" de les associacions municipals de voluntaris la campanya de prevenció d'incendis, i més recentment, en la gestió de l'alerta Camcat pel vessament de gasoil procedent del pesquer enfonsat aquesta setmana a les Illes Formigues.

"Creiem que la figura del voluntari, aquesta persona desinteressada amb coneixements suficients en Protecció Civil, és una eina molt important de cara al coneixement i a l'autoprotecció de la societat", afirma Aurich. El director general de Protecció Civil desvincula l'augment de voluntaris amb el creixement de l'atur, tot i que sí ha detectat un major increment de les activitats derivades de la crisi, com la col·laboració en les campanyes del Banc d'Aliments.