Restauren més de 70 pintures dels segles XIX i XX i una làmpada original de la Casa Masó de Girona

L'Obra Social de Caixa Catalunya ha concedit 25.000 euros per restaurar-les

L'Ajuntament de Girona i Caixa Catalunya han formalitzat aquest matí el conveni que permet restaurar una destacada col•lecció de pintura catalana dels segles XIX i XX. Caixa Catalunya ha concedit un ajut per valor de 25.000 euros dins de la convocatòria d'ajuts del 2010 per tal que es pugui restaurar un conjunt de 77 pintures, principalment olis sobre tela, molt representatives de les tendències de la pintura catalana de finals del segle XIX i principis del XX, així com una làmpada de ferro forjat i vidre que Rafael Masó va dissenyar el 1910 per al menjador de la Casa Masó.

La Fundació Rafael Masó, encarregada de la restauració de les obres, ha decidit exposar públicament les pintures i la làmpada un cop aquestes estiguin restaurades i es pugui garantir una correcta conservació al mateix lloc on sempre han estat, com a part de la col·lecció permanent de la Casa Masó. Les obres -moltes d'autors coneguts com Modest Urgell, Laureà Barrau, Joan Brull, Iu Pasqual i el propi Rafael Masó- es conserven generalment en bon estat tot i que amb el pas dels anys han acabat presentant pèrdues de capa, brutícia i estrips, entre d'altres desperfectes.

Una de les peces estrelles d'aquest projecte és la làmpada de ferro forjat i vidre que durant dècades ha estat en mans dels descendents de Masó i que recentment el seu fill, Jordi Masó, ha donat a la Fundació per tal que pugui tornar al seu lloc d'origen. La donació inclou també els dos farbalans de seda originals que Masó va dissenyar per a la làmpada i que estan en un estat de conservació molt delicat, per la qual cosa la Fundació ha decidit fer-ne una rèplica a més a més de la restauració.