La baralla entre Mossos i gitanos per la nit de Cap d'Any, s'embolica

Un dels detinguts denuncia els agents per lesions

La baralla de la nit de cap d'any entre agents dels mossos fora de servei i membres d'una família d'ètnia gitana a Garriguella (Alt Empordà) acabarà en judici. Dissabte passat el jutge del jutjat de primera instància i instrucció número 2 de Figueres ja va prendre declaració a les parts i també als testimonis i aquest dimarts s'havia de celebrar un judici ràpid. No obstant això, la defensa ha demanat més temps per aportar proves i el jutge ha decidit obrir diligències prèvies i iniciar el procés d'instrucció del cas per tal d'acabar celebrant un judici ordinari.

Les versions sobre el que va passar la nit de cap d'any a Garriguella són contradictòries. Per una banda, i segons la lletrada d'un dels agents, Sílvia Soliguer, els policies es trobaven amb les seves famílies celebrant la nit de cap d'any quan van veure circular un cotxe a gran velocitat i de manera temerària. Els dos agents van aturar el conductor, es van identificar com a mossos i li van demanar que abaixés la velocitat.

Sempre segons aquesta versió, l'home -que també és veí de Garriguella-, va anar en busca d'ajuda i va tornar amb tres homes més i va colpejar els agents amb barres de ferro. Soliguer ha explicat que també van agredir la dona d'un dels mossos, que és guàrdia urbana a Figueres. Arran d'aquests fets, els Mossos d'Esquadra van detenir el dia 3 de gener Juan Z., Raúl S., i Ramón J., tots tres veïns de Garriguella, per un delicte de lesions i atemptat a agents de l'autoritat. Els agents agredits van anar al metge i tenen informes mèdics per acreditar les lesions.

La versió dels detinguts

Aquest relat però dista molt de la versió dels detinguts. La dona del conductor del vehicle, Josefa Jiménez, ha reconegut que el seu marit, Raúl S., conduïa pels volts de la casa on estaven els agents amb les seves famílies però que circulava a 30 km/h. "Dos homes se li van posar davant del cotxe i va haver de frenar per no atropellar-los", ha relatat. A partir d'aquí, segons la seva versió, diu que els dos homes -acompanyats per una tercera persona- van fer baixar el seu marit del cotxe i, mentre dos l'aguantaven, un tercer el va apallissar. "Li van clavar una pallissa que el van rebentar", assegura.

Poc després, l'home va anar a casa seva a peu "perquè no podia agafar ni el cotxe" i va explicar què li havia passat. Jiménez ha detallat que va ser llavors quan el seu home va tornar a l'escenari dels fets en companyia del seu cunyat -que és un altre dels detinguts, Raúl S.- per "aclarir la situació". Segons la dona, els agents en cap moment es van identificar com a policies i, per tant, considera que va ser "una baralla com les 50.000 que hi ha cada any".

Josefa Jiménez ha explicat que el seu home va anar al metge tant el dia 1 al matí com l'endemà perquè tenia marejos, vòmits i també contractures a les costelles. "Tenim informes mèdics de tot", afegeix. El conductor del vehicle va denunciar els mossos per lesions el dia 3. Segons la seva versió, el van detenir poc després d'haver denunciat els agents.

D'altra banda, el tercer dels arrestats, Ramón J., assegura que no era al lloc dels fets la nit de cap d'any. Segons ha explicat, estava a l'hospital perquè hi tenia ingressat l'avi i, a l'hora de les campanades, va marxar amb la xicota i d'altres amics a la festa de cap d'any que es feia al poble. Segons assegura, té fotografies -en les que hi surt fins i tot l'alcalde del poble- que poden confirmar que ell no estava a l'escenari de la baralla.

Aquest matí s'ha tornat a repetir la concentració de companys del cos dels Mossos d'Esquadra a les portes dels Jutjats de Figueres. El dissabte, una vuitantena d'agents van donar suport als companys agredit i aquest dimarts una cinquantena d'agents han repetit l'acció.