Girona encara les rebaixes amb optimisme

Baixa el pressupost de cara gironí fins als 85 o 95 euros tot i que s'espera un augment de compradors

A diferència de l'any passat, els comerciants gironins esperen que aquestes rebaixes d'hivern siguin "més positives". En principi, el sector augura un augment de les vendes d'entre el 3 i el 4% en comparació amb la temporada anterior. "És poca cosa però un gran inici si ho comparem amb els últims anys que hem patit una gran caiguda, sembla la situació s'està normalitzant de mica en mica i que la gent té més ganes d'anar de rebaixes", ha comentat el president de l'Associació Girona Centre Eix Comercial, Josep Maria Noguer.

Fins ara, el petit comerç de Girona ha notat un petit repunt en les vendes durant les festes de Nadal. "No hi ha una venda normalitzada, va molt a dies però sembla que la gent està més animada, contenta i compra una mica més", ha apuntat. En principi, durant aquestes rebaixes, cada gironí gastarà de mitjana entre uns 85 i un 95 euros. Aquesta és una xifra una mica inferior a la de l'any passat tot i que el sector espera compensar-ho amb l'augment de visitants que es preveu. La temporada de rebaixes que s'inicia aquest dimarts dia 7 de gener comptarà amb descomptes que van del 20 al 50%. No obstant això, diversos comerços del centre de la ciutat i establiments de les grans superfícies ja s'han avançat a les rebaixes i, des de fa dies, ofereixen preus reduïts.

"Hi ha una mica de disbauxa, hi ha una llei i tothom l'hauria de complir", ha subratllat Noguer. Segons ha comentat el president de l'associació, des de la Generalitat aconsellen començar les rebaixes el 7 de gener però el fet no es segueixi una mateixa normativa està perjudicant el petit comerç. "Tant uns com altres haurien de complir la llei, no pot ser que grans superfícies ofereixin descomptes abans de temps, altres facin liquidacions o celebracions i així passin de llarg la normativa", ha afegit. "Si això no es controla, al final podrem dir que les rebaixes comencen el 1 de desembre i acaben el 15 de gener", ha afegit.

Com és tradicional, la roba, el calçat i els objectes de parament de la llar tornaran a ser alguns dels productes estrella més demanats d'aquesta campanya. "Durant les festes nadalenques la gent aprofita per comprar algun detall però la roba i el calçat és habitual que es deixi per rebaixes, la gent ja separa un part del pressupost per aquests dies", ha comentat Noguer.

"Em gastaré un pressupost similar a l'any passat"

La primera jornada de rebaixes s'ha viscut amb normalitat i sense aglomeracions als comerços del centre de Girona. "Està essent un matí fluix, fins i tot més que l'any passat", reconeixia Zaira Martínez, dependenta de la sabateria Terrània on enguany esperen igualar com a mínim les vendes de l'any passat. Aquest establiment ha començat amb descomptes de fins al 30% però en altres negocis, sobretot en les botigues de roba, hi havia articles rebaixats fins a un 70%.

Alguns compradors matiners ja sabien què volien i s'han esperat a les rebaixes per fer el cop de cap. És el cas de la Paquita Mercader que ha comprat una jaqueta i s'ha estalviat uns 20 euros. "Val la pena esperar", afegeix tot ensenyant la compra que ha fet. Preveu gastar-se uns 100 euros, una xifra similar a l'any passat, entre roba i calçat.

La Dolors Mora, una altra clienta del centre de Girona també ha explicat que preveu gastar-se un pressupost similar a l'any passat tot dient que la seva economia "no ha variat" respecte el 2013.