Els hotels del Pirineu gironí tanquen Nadal amb una ocupació superior al 80%

Tanmateix han punxat pel cap de setmana de Reis

Els hotels i allotjaments rurals del Pirineu gironí han tancat les festes nadalenques amb bones xifres d'ocupació. Segons dades de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, la neu acumulada a les estacions d'esquí de la Cerdanya i el Ripollès ha permès superar el 80% d'ocupació en els hotels d'aquestes dues comarques, una xifra molt similar a la de l'any anterior.

També els allotjaments rurals han assolit bones xifres en les zones de muntanya fregant la plena ocupació tant per Nadal com per Cap d'Any. Un any més, i per efecte de la crisi econòmica, l'estada mitjana s'ha reduït a un o dos dies. Pel que fa a les zones costaneres, l'ocupació als hotels s'ha situat al voltant del 50%.

Segons Marina Figueras, de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, el balanç d'ocupació de les festes nadalenques es podria qualificar "de molt bo" a les zones de muntanya i de "correcte" a la resta tenint en compte, ha recordat, que a les zones costaneres, per exemple, només estan disponibles un 30% del total de les places.

Així, els hotels de la Cerdanya i el Ripollès, amb ocupacions del 85% i del 80% respectivament, han pogut aprofitar els gruixos de neu acumulats a les pistes d'esquí per tancar les festes de Nadal amb unes xifres molt similars a les de l'any anterior. Una ocupació, ha afegit Figueras, que podria haver estat més alta si no fos pel fet que l'estada mitjana s'ha reduït a un o dos dies com a màxim seguint la tendència apuntada els darrers anys.

Pel que fa a la resta de la demarcació, l'ocupació s'ha situat en el 55% a la Garrotxa i la Selva Marítima, en el 45% a Girona ciutat , i al voltant del 50% a les zones costaneres on el nombre de places disponibles és molt baix.

Allotjaments rurals

Els allotjaments rurals també tanquen el Nadal amb ocupacions molt importants a les zones de muntanya i més modestes a l'interior i a la costa. Així, i segons el president de l'Associació de Turisme Rural de Girona, Ramon Corominas, les cases rurals de la Cerdanya i el Ripollès han ocupat el 100% de les places per Nadal i Cap d'Any, tot i que per Reis la xifra ha superat per poc el 80%.

A les zones d'interior, l'ocupació s'ha situat al voltant del 75% a les comarques del Pla de l'Estany, la Garrotxa i el Gironès, mentre que a la costa el nombre de cases ocupades no ha estat significatiu tret de la nit de Cap d'Any on pràcticament es va fregar la plena ocupació.

Ramon Coromines explica que, tot i les bones xifres assolides a les zones de muntanya, el sector "està notant la crisi" perquè l'estada mitjana cada cop és més curta fins el punt que en moltes ocasions, com per Cap d'Any, es redueix a una sola nit. És per això, i a falta de disposar de les xifres en detall de tots els associats, que apunta un descens d'entre un 10% i un 15% respecte les dades d'ocupació de l'any passat pel fet que enguany els dies festius "han caigut més malament" que altres anys per "convidar la gent a fer ponts llargs".