Desembre sec a la major part del país

El mes ha estat càlid al Pirineu i Prepirineu i fred a les fondalades i depressions de l'interior

El mes de desembre ha estat marcat per l'estabilitat atmosfèrica com a conseqüència de la persistència de les altes pressions que han afectat el país durant 24 dels 31 dies. El mes ha estat sec a la major part del país i molt sec al quadrant nord-est, a la conca del Llobregat i al litoral Sud, en canvi, les pluges han tingut un comportament normal a punts del Pirineu i Prepirineu, segons ha indicat el Servei Meteorològic.

Així mateix, el desembre s'ha mantingut càlid al Pirineu, Prepirineu i al litoral i prelitoral Central i Nord i fred a les fondalades i depressions de l'interior i al litoral Sud. El mes va ser càlid al Pirineu, Prepirineu i al litoral i prelitoral Central i Nord. En canvi, el desembre va ser fred a les fondalades i depressions de l'interior de Catalunya i al litoral Sud. Aquestes anomalies tèrmiques són conseqüència de les condicions anticiclòniques que van caracteritzar gran part del mes, fet que va afavorir que la massa d'aire freda que va afectar Catalunya els últims dies del mes de novembre quedés confinada a les planes i depressions interiors provocant l'aparició de boira i, per tant, falta d'irradiació i una temperatura baixa en aquestes contrades.

D'aquesta manera, la inversió tèrmica ha estat molt marcada durant el mes de desembre amb una temperatura més elevada a les zones enlairades del país. Per exemple, localitats de l'interior com Seròs i Castelldans les temperatures han marcat més de 2 graus per sota els valors habituals, mentre que indrets de muntanya com el Montsec d'Ares o el Santuari de Queralt han tingut temperatures amb més de 3 graus per sobre els valors normals per l'època. L'estabilitat atmosfèrica que ha afectat el país durant 24 dels 31 dies ha portat poques pluges.

El mes va ser sec a la major part del país i molt sec al quadrant nord-est, a la conca del Llobregat i al litoral Sud. En canvi, les pluges van mantenir un comportament normal a punts del Pirineu i Prepirineu. El front més significatiu va ser el que va afectar Catalunya entre els dies 24 i 26 de desembre en relació a una profunda depressió que es va formar a la latitud de les illes Britàniques i que va provocar un temps molt sever a la part més occidental del continent. Les precipitacions més importants es van registrar al vessant sud del Pirineu, com a conseqüència del flux del sud-oest que, en un principi, va acompanyar a la pertorbació.

Les quantitats més importants van ser els 94,4 litres d'Espot (2.519 m), a la comarca del Pallars Sobirà, els 76 litres de Salòria (2.451 m), també al Pallars Sobirà, i els 67,6 litres a Boí (2.535 m), a l'Alta Ribagorça. Durant tot el desembre, a Espot van acumular 104,8 litres, Salòria (2.451 m) 84, el Port del Compte (2.316 m) 77,9 i Boí, 76,5 litres.