Entren en funcionament les noves zones verdes de Girona

A partir d'avui també s'ha de pagar a les zones blaves de Bonastruc de Porta i Santa Eugènia

Les noves zones verdes ja han entrat en funcionament aquest dijous. Els barris de les Pedreres i la Devesa-Güell, amb un total de 662 places, són els primers que estrenen la modalitat de zona verda, pensada per facilitar l'aparcament als veïns i residents a Girona. Els conductors hauran de pagar tres tarifes diferenciades: la més econòmica (0,25 euros/dia) serà per als veïns del barri, més cara serà per als residents a altres barris de la ciutat (0,55 euros/hora) i els cotxes de fora de Girona hauran de pagar el mateix preu que per a la zona blava, 1,05 euros. També s'estrenen aquest dijous les noves zones blaves de Bonastruc de Porta, sota les vies, (142 places) i Santa Eugènia (38 places).

Des de fa dies ja estan pintades les noves zones verdes d'aparcament als barris de les Pedreres i la Devesa-Güell però no ha estat fins aquest dijous que ja cal pagar per aparcar-hi. Aquestes noves zones d'aparcament són fruit de la nova concessió a l'empresa Setex Aparki i tindran una vigència inicial de dos anys. El regidor de Mobilitat, Joan Alcalà, ha defensat que aquestes noves zones són una mesura per facilitar l'aparcament als veïns d'aquests barris i, alhora, aconseguir que hi hagi més rotació dels vehicles i reduir el trànsit al centre de la ciutat.

El regidor reconeix que els més perjudicats per la mesura són els vehicles de fora de Girona. "Entenem que la gent que ve de fora no ha d'usar les places perjudicant els veïns dels barris de la ciutat", ha argumentat.

Per a aquests casos, el regidor recorda que hi ha els aparcaments dissuasius que, en el cas del de Fontajau, s'usa molt poc. A més, també recomana moure's a peu i fer ús del transport públic. "Girona és una ciutat molt còmoda per anar a peu", ha manifestat.

Tres tarifes diferents

Les zones verdes tenen tres modalitats de pagament. Per una banda, els vehicles dels residents en aquests barris pagaran 0,25 euros al dia amb un màxim de set dies correlatius; els vehicles d'altres barris de la ciutat tindran una tarifa de 0,55 euros l'hora i els cotxes de fora de Girona hauran de pagar el mateix preu que a la zona blava, 1,05 euros per hora.

En aquestes primeres hores de funcionament, el regidor de Mobilitat ha explicat que tenen petites incidències com, per exemple, que no funciona el pagament amb targeta. Segons ha avançat, d'aquí a una setmana ja estarà solucionat. També ha detallat que caldran alguns dies per solucionar alguns casos concrets com, per exemple, aquells vehicles que són d'empresa i que no poden introduir directament la matrícula a la màquina sinó que cal que facin el tràmit a l'ajuntament.

Aquest matí, el barri de la Devesa-Güell tenia moltes places lliures, especialment a l'entorn del CAP Güell. En aquesta zona de la ciutat, abans de l'entrada en vigor de les zones verdes, habitualment costava trobar-hi aparcament. Alcalà ha destacat que una de les avantatges d'aquesta nova modalitat és que permet aparcar amb més facilitat quan es va a fer algun tràmit, compra o, per exemple, es va de visita al metge al CAP.

Noves zones blaves

A banda de les zones verdes, aquest dijous també han entrat en funcionament les noves zones blaves. Un dels aparcaments més habituals al centre de Girona és a sota de les vies del tren, al carrer Bonastruc de Porta, que ara ja és de pagament. En aquest punt s'han pintat 142 places d'aparcament de zona blava i al barri de Santa Eugènia un total de 38. Alcalà ha explicat que l'ocupació dels aparcaments de sota vies és elevada ja que és un punt molt cèntric.

Està previst que durant el primer semestre de l'any es desenvolupi un sistema que permeti pagar tant les zones verdes com les blaves des del telèfon mòbil.