La defensa del decapitador de Girona demana 10 anys menys de presó

El lletrat vol que li apliquin un atenuant de trastorn mental i un altre per ingesta d'alcohol

La defensa del pare que va decapitar la filla de 18 mesos a Girona el novembre del 2011 ha recorregut la sentència que condemnava Marcelo Ruiz Ospina a una pena de 19 anys de presó per assassinat aplicant-li un agreujant de parentiu i un atenuant de confessió. El lletrat, Jordi Colomer, demana al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que rebaixi la condemna a 10 anys de presó perquè entén que, seguint els fets que va declarar provats el jurat popular, li han d'aplicar un atenuant de trastorn mental i un altre per ingesta d'alcohol. La defensa creu que la pena de 19 anys de presó és "desproporcionada" i sosté que, en el moment dels fets, el pare tenia les seves capacitats disminuïdes.

Com ja va anunciar després d'escoltar el veredicte del jurat popular, la defensa del pare condemnat per decapitar la seva filla petita a Girona ha recorregut la sentència. La secció tercera de l'Audiència de Girona va condemnar Marcelo Ruiz Ospina a 19 anys de presó per un delicte d'assassinat. El tribunal -d'acord amb el veredicte del jurat popular- li va aplicar un agreujant de parentiu, perquè considera l'assassí es va aprofitar de la confiança que li tenia la petita perquè era el seu pare, i un atenuant de confessió, perquè va ser ell mateix qui va trucar al 112 confessant el crim. El lletrat de la defensa, Jordi Colomer, ha presentat recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i demana que revoquin la sentència de l'Audiència i que en dictin una de nova que condemni el pare a 10 anys de presó.

La defensa creu que en el judici va quedar provat que en el moment dels fets el condemnat patia un "trastorn mental inespecífic" que li afectava les capacitats volitives i, també, que havia ingerit alcohol. Per això, sol·licita que li apliquin aquests dos atenuants. Segons argumenta la defensa en el recurs, el veredicte del jurat popular va reconèixer que el pare patia "un trastorn de personalitat inespecífic" tot i que van concloure que aquesta circumstància no va influir a l'hora de cometre el crim. "Si va controlar els seus impulsos el dia abans, ho podria haver fet el dia dels fets", va argumentar el jurat. El lletrat entén que tots els informes pericials psiquiàtrics i psicològics concloïen que aquest trastorn afectava "en un grau moderat" les capacitats del pare i, per això, creu que perquè la sentència sigui "congruent" amb la prova, haurien d'aplicar-li un atenuant de trastorn mental.

El jurat popular també va desestimar l'atenuant per consum d'alcohol argumentant que el dia dels fets ningú va notar cap símptoma d'embriaguesa en Ruiz Ospina i que, segons els forenses, el resultat d'1,11 grams en litre de sang que tenia l'acusat resulta "poca ingesta d'alcohol per afectar greument les facultats d'una persona". "Trobem i denunciem una incongruència entre el contingut de la motivació del veredicte i el resultat del mateix, doncs tal i com es recull en la motivació de la sentència, es reconeix per part dels metges forenses que aquest consum podia afectar de forma moderada les capacitats", argumenta la defensa que demana que li apliquin un atenuant per afectació per ingesta d'alcohol.

Per això, el lletrat demana que li rebaixin la condemna de 19 anys de presó a 10, aplicant-li els dos atenuants. En cas que només n'apliquessin un, creu que la condemna hauria de ser de 12 anys i mig. En cas que no li apreciïn cap nou atenuant, sol·licita també una rebaixa de la pena perquè considera que 19 anys de presó és una condemna "excessiva" perquè el tribunal no ha compensat l'agreujant amb l'atenuant com estipula el codi penal, argüeix el lletrat. Així, creu que la pena més ajustada al veredicte del jurat seria de 15 anys de presó.