La indústria càrnia gironina recuperarà les exportacions a Rússia els propers mesos

El bloqueig a l'entrada de carn de porcí que va aplicar el país ha fet caure un 11% les vendes exteriors del sector

La indústria càrnia gironina recuperarà les exportacions a Rússia a principis de l'any que ve. El bloqueig a l'entrada de carn de porcí i les noves normatives que va aplicar el país han fet caure un 11% les vendes exteriors del sector. Ara, però, nou de cada deu càrnies gironines ja tenen l'homologació per tornar a exportar a Rússia -on sobretot, hi venen carn fresca- i la indústria confia tornar a recuperar embranzida a partir d'aquest gener.

El carni no és l'únic sector que es recolza en l'exterior a l'hora d'afrontar la crisi econòmica. I un bon termòmetre per veure com l'exportació continua a l'alça són els certificats d'origen, que emet la Cambra de Comerç de Girona. Aquest any, han pujat un 10%. L'empenta de les exportacions càrnies gironines s'ha vist frenada aquest 2013 pel bloqueig que Rússia va aplicar a la carn de porc. Des de l'abril, aquest país va tancar la porta a les importacions de canals procedents tant de Catalunya com de l'estat espanyol perquè no complien amb les exigències del seu reglament.

Segons concreta el vicepresident de la Cambra de Comerç de Girona, Joaquim Maria Caula, això va suposar perdre "un dels principals clients, sobretot de carn fresca". De fet, el bloqueig de seguida es va traduir a les estadístiques, i durant el 2013 les vendes exteriors del sector carni gironí han baixat un 11%.

Ara, però, la indústria confia que a partir del 2014 els números faran un tomb. I és que, un cop solucionats els problemes de paperassa, la majoria de les càrnies gironines ja tornen a estar homologades per vendre a Rússia. "El 90% ja tenen els papers en regla, i a partir de principis d'any podrem tornar-hi a exportar", precisa Caula.

Una de freda i una de calenta

Tot i tancar el problema amb aquest mercat exterior, l'arribada d'aquest 2014 vindrà acompanyada d'un altre. En aquest cas, però, conseqüència de les polítiques estatals. I és que, com denuncia Caula, l'executiu de Madrid començarà a aplicar una nova taxa que grava tots aquells gasos que el sector carni fa servir per refrigerar les canals i els elaborats (és a dir, els que hi ha a cambres i assecadors).

Caula ha acusat l'Estat d'haver-se "tret de la màniga" aquest nou impost, i més tenint en compte que altres països europeus s'han negat a aplicar-lo. El vicepresident també ha dit que, amb la nova taxa, el cost d'aquests gasos es multiplicarà per deu (passant dels 7 euros/quilo als 77). "Si això s'apliqués a tot Europa ho entendríem, però dubtem que el forat de la capa d'ozó només es trobi damunt un tros de la península", ha dit Caula, en referència a la postura de l'executiu del PP.

Més certificats d'origen

A l'hora d'afrontar la crisi econòmica, el carni no és l'únic sector que es recolza en mercats exteriors. De fet, es preveu que aquest 2013 les exportacions gironines tanquin l'any amb un increment proper a l'1,2%. Això, segons concreta el president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé, suposarà un nou "rècord històric" i tres anys consecutius de creixement.

Espadalé també ha confirmat com, cada cop més, les empreses gironines busquen nous mercats a l'hora de vendre-hi els seus productes. De fet, les exportacions a Europa procedents de les comarques gironines han baixat, i el continent ha passat de concentrar el 81% de les vendes exteriors a representar-ne el 76%.

"Això demostra com cada cop més s'exporta a tercers països, cosa que és positiva perquè Europa viu una situació delicada", ha concretat Espadalé. Un dels termòmetres que serveix per veure l'empenta d'aquests nous mercats (com ara Mèxic o la Xina) són, precisament, els certificats d'origen que s'han d'emetre abans de portar a terme les exportacions.

Aquest 2013, la Cambra n'ha fet 10.603, davant els 9.695 del 2012 (cosa que suposa un increment de gairebé el 10%). A aquests certificats, també s'hi han d'afegir altres documents com ara els visats comercials o els certificats de lliure venda (dels quals la Cambra n'ha fet, en conjunt, 1.008 més que l'any passat).