Hollywood desembarca al Museu del Cinema de Girona

Una exposició mostra les botes de James Dean, el vestit de 'Gilda' o la màscara de 'Batman'

Les botes que va portar James Dean a 'Rebel sense causa', el vestit que va lluir Rita Hayworth a la ja mítica 'Gilda', la màscara del 'Batman' de 1989 o la kriptonita que donava poders a Superman.

Totes elles són peces que, a partir d'avui, es poden veure al Museu del Cinema de Girona. L'equipament ha renovat l'àmbit que tanca l'exposició permanent amb noves peces de la col·lecció privada que, ara fa deu anys, li va donar vida.

La seva artífex és Maite Mínguez, que des de fa anys recorre cases de subhastes o contacta amb hereus dels actors, i que ja té 5.000 objectes originals del món del setè art. Ara, un petit tast permetrà que els gironins "puguin somniar", destaca l'alcalde, Carles Puigdemont.

'La fàbrica dels somnis' és l'àmbit que tanca l'exposició permanent del Museu del Cinema de Girona. Inaugurat ara fa deu anys, l'abril del 2003, aquest espai se centra en la mitomania que envolta el món del setè art i es concep com el colofó de la visita, centrada sobretot en els antecedents i orígens del cinema.

Qui va fer possible bastir aquest àmbit va ser la col·leccionista Maite Mínguez, que des de fa anys recorre cases de subhastes a la recerca d'aquells objectes originals que van imprimir el seu segell a les pel·lícules. Actualment, la seva col·lecció compta amb més de 5.000 objectes.

Ara, el Museu del Cinema ha renovat aquesta part de l'exposició permanent, amb noves peces procedents del fons de Maite Mínguez. Es tracta de quinze objectes que permeten fer un recorregut per la història de Hollywood a través de pel·lícules emblemàtiques de l'univers del cel·luloide. La mostra es concep com un petit tast dels diferents gèneres (acció, comèdia, romanticisme o ciència ficció, entre d'altres).

Vestits, màscares i atrezzo

A partir d'avui, els visitants que s'apropin al museu hi podran contemplar vestits que s'estenen des de l'any 1940 fins al 2003. Aquest és el cas, per exemple, de la jaqueta que portava Charles Chaplin a 'El gran dictador' (1940) o el vestit de Dustin Hoffman a l'esbojarrada 'Tootsie' (1982), l'uniforme de Russell Crowe a 'Master & Commander' (2003).


L'àmbit que s'ha renovat, però, no només es queda en la indumentària dels actors. També mostra màscares i altres elements d'atrezzo del setè art. Així, dins una vitrina, s'hi apleguen objectes diversos com ara la màscara del primer 'Batman' de Tim Burton (1989), el fragment d'àmbar amb un mosquit a dins característic de 'Jurassic Park' (1993), la màscara de 'Mars Attacks!!' (1996) o la corona que l'actriu Nina Foch va lluir a 'Els deu manaments' (1952).

La mostra també ofereix algunes curiositats. Aquest és el cas, per exemple, de les botes que James Dean va calçar a 'Rebel sense causa'. Si el visitant s'hi fixa, veurà que una és més alta que l'altra, per suplir un defecte físic de l'actor (tenia una cama més llarga que l'altra).

"Entrar dins el món del somni"

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha subratllat que la renovació d'aquest àmbit convida els visitants a "entrar de ple dins el somni" que caracteritza el cinema. A més, l'alcalde també ha destacat que cada visitant, independentment de la seva edat, veurà fragments de la seva vida representats amb els objectes. "Cadascun té una connexió amb la intimitat de cada persona", ha dit Puigdemont.

De moment, els nous objectes s'exposaran a l'àmbit renovat de 'La fàbrica dels somnis' durant un termini mínim d'un ant. La col·leccionista Maite Mínguez ha refermat el seu compromís de seguir col·laborant amb el museu. Mínguez també ha explicat que la majoria dels objectes que es poden veure a Girona es van comprar a cases de subhastes dels Estats Units, però que també en va adquirir contactant directament amb els hereus dels actors que els van lluir.