El caganer independentista repeteix com a més venut aquest any

Les figures es poden comprar per Internet i a diversos establiments

Per segon any consecutiu, el caganer independentista onejant l'estelada ocupa el primer lloc del rànquing de més venuts a les parades de caganer.com als diferents mercats de Nadal de Catalunya. El segueixen, en aquest ordre, Biri Biri, la nova representació de Leo Messi amb la pilota d'or sota el braç, els personatges de la Guerra de les Galàxies Yoda i Darth Vader, Pau Casals amb el seu violoncel i el Papa Francesc.

Pel què fa a la venda on-line el rànquing està encapçalat pel pare Noel i el Papa Francesc, seguits de polítics i caps d'estat internacionals com el president dels Estats Units, Barack Obama, molt demanat pels nord americans, el primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, la Reina Isabel II d'Anglaterra, el president francès François Hollande i el recentment desaparegut líder sud-africà i Premi Nobel de la Pau Nelson Mandela.

La nova figura del cantant de reggae jamaicà Bob Marley també s'ha fet el seu lloc entre aquest rànquing de caganers més venuts, així com la icònica i mítica actriu Marilyn Monroe (creada l'any passat). Per últim, i dins el folklore català, una figura típica nadalenca del país, el tíó, ha triomfat també a les fires nadalenques

De Catalunya al món

A la tradició dels pessebres catalans, el caganer és una figura ineludible i pròpia. Al segle XVIII també era un element obligat, perquè es creia que posar-lo portava sort, salut i tranquil·litat, i adobava la terra per a l'any següent.

L'empresa caganer.com, de la família Alós-Pla de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), es manté fidel a aquesta tradició, i des de 1992 elabora artesanalment diversos caganers populars. Cada temporada crea noves figures que homenatgen personatges famosos, reals i de ficció. Segons destaquen, les seves representacions de fang "no pretenen ser una burla sinó un tribut".

Els seus caganers s'elaboren seguint un procés totalment artesanal: primer es fa el disseny del personatge, seguidament els motlles originals de guix. Després es reprodueixen peça a peça, es deixen assecar i es couen al forn. Finalment es decoren a mà amb pintura plàstica.

Un catàleg de més de 300 figuretes

Actualment, i després de 21 anys elaborant representacions de fang, el catàleg de caganer.com compta amb més de 300 peces diverses que reprodueixen i retraten personatges tradicionals, populars i típics. Aquesta àmplia col·lecció es pot veure a la sala d'exposicions permanent que hi ha a Torroella de Montgrí. Per comprar-ne no cal esperar només a Nadal, sinó que es pot fer durant tot l'any a través del web de l'empresa o bé a botigues que els venen al llarg dels dotze mesos (com ara el Travitabac, a Barcelona).

L'empresa gironina caganer.com ha iniciat aquest any la seva internacionalització, i ja compta amb un distribuïdor a Suïssa i un altre al Japó, que a banda de vendre les figuretes als seus països, també encarreguen a la família Alós-Pla la creació de caganers amb figures típiques del lloc, com per exemple rens o un samurai. Actualment caganer.com negocia més acords de col·laboració amb altres distribuïdors internacionals.