Arriba a judici el crim a ganivetades d'Olot de l'octubre del 2012

El fiscal demana 14 anys i deu mesos de presó per a l'home autor del crim

El fiscal demana 14 anys i deu mesos de presó per a l'home que va cosir a ganivetades un veí d'Olot a casa seva. El crim va tenir lloc l'octubre de l'any passat en un pis del passeig d'en Blay, on acusat i víctima havien estat bevent vi durant estona.

Els dos homes van discutir-se acaloradament i el processat, Alejandro Fortuño, va agafar un ganivet de cuina i va enfonsar-lo per tot el cos de la víctima, que jeia embriac al sofà. L'home va rebre fins a una seixantena de ganivetades. El fiscal imputa a Fortuño un delicte d'homicidi amb abús de confiança i superioritat. Li estima, però, un atenuant simple de trastorn mental, perquè l'acusat feia anys que bevia i es drogava i això el feia ser agressiu.

El crim al pis del passeig d'en Blay, situat en ple centre històric d'Olot, va tenir lloc el 29 d'octubre de l'any passat. La víctima, de 57 anys, vivia sol a l'habitatge. Aquella tarda, segons recull l'escrit del fiscal, l'home va convidar Fortuño i la seva parella a pujar amb ell al domicili, situat al número 60 del passeig, perquè s'havia generat "un vincle d'amistat i confiança" entre ells tres.

Un cop a dins l'habitatge, el grup va estar bevent vi durant força estona. A més, mentre xerraven, la víctima fins i tot va arribar a regalar un quadre a qui més tard l'acabaria matant. Segons recull l'escrit de qualificacions, el detonant del crim va ser "una forta discussió" entre Fortuño i la víctima, que el fiscal situa ja avançada la tarda (entre dos quarts de sis i tres quarts de set).

Aleshores, la víctima anava bastant beguda. De fet, les analítiques que se li van fer després de morir li van trobar 1,84 gr/l d'alcohol en sang.

El ganivet es doblega

Durant la discussió, Fortuño va anar de dret a la cuina i va arreplegar un ganivet. Després, va tornar on hi havia l'altre home i va començar a clavar-li per tot el cos. El fiscal subratlla que l'agressivitat amb què va cometre l'atac era tanta que, fins i tot, se li va doblegar la fulla de l'arma.

Tot i això, Fortuño no va quedar-se aquí. Quan va veure que el ganivet ja no li servia, va tornar a la cuina, en va agafar un altre i va continuar clavant ganivetades a la víctima. En total, li'n va donar fins a 59, moment en què l'altre va quedar immòbil i va morir dessagnat al sofà.

El fiscal destaca que, a l'hora de cometre el crim, Alejandro Fortuño va aprofitar la situació "de domini i superioritat" que li donaven els ganivets. A més, sabia que l'altre gairebé no es podia defensar perquè estava embriac i que tampoc s'esperava l'atac. "L'acusat va abusar de la seva confiança per apunyalar-lo repetidament en la intimitat del seu mateix domicili, amb els seus ganivets de cuina i sense la presència ni ajuda de tercers", recull l'escrit de qualificacions provisionals.

Poc després del crim, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra van detenir tant Fortuño com la seva parella. Tot i això, la dona va quedar lliure i el fiscal no l'ha imputada, perquè considera que l'acusat és l'únic responsable de la mort de l'olotí.

14 anys i deu mesos

El fiscal imputa al processat un delicte d'homicidi amb els agreujants d'abús de superioritat i de confiança. Tot i això, li estima una atenuant simple de trastorn mental, perquè Fortuño feia temps que tenia problemes amb l'alcohol -que consumia en excés- i també prenia drogues. Això, segons el ministeri públic, li afectava la capacitat "'d'autocontrolar-se i frenar l'agressivitat", tot i que no li impedien comprendre que estava cometent un delicte en el moment de matar la víctima.

El fiscal demana que es condemni l'acusat a 14 anys i deu mesos de presó. En matèria de responsabilitat civil, sol·licita que Alejandro Fortuño indemnitzi amb 170.000 euros els dos fills de la víctima (120.000 euros per a un nen que ara té 13 anys, i 50.000 per a una filla de 31).

A més, també vol que se l'obligui a pagar els 292 euros en què s'han valorat els desperfectes que Fortuño va fer al pis mentre cometia el crim (30 euros per una làmpada trencada, 12 pel ganivet que va doblegar i 250 pel sofà).