Un jutge investiga Joaquim Nadal per una operació urbanística a Santa Cristina d'Aro

Incasòl va pagar 7,5 MEUR a un empresari a canvi d'uns terrenys a la vall de Solius

Un jutjat de Barcelona investiga l'exconseller de Política Territorial i Obres Públiques Joaquim Nadal per una operació urbanística a Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà) i el pagament a un empresari de 7,5 milions d'euros per part de l'Institut Català del Sòl (Incasòl).

Nadal va declarar aquest dilluns a la tarda davant de la Guàrdia Civil i acompanyat del seu advocat i, en declaracions aquest matí, ha negat qualsevol irregularitat i ha defensat que la permuta urbanística es va fer per salvar la vall de Solius, d'alt interès paisatgístic. Nadal ha recordat que els propietaris dels terrenys tenien permís per construir el polígon.

L'empresari tenia els drets per construir un polígon industrial a la zona del Molí d'en Reixac. Però la forta oposició veïnal i ecologista de la plataforma Salvem Solius va fer que el 2006, l'Incasòl, l'Ajuntament i el promotor arribessin al pacte que consistia en el pagament de 7,5 milions d'euros per la meitat dels terrenys i la permuta per uns terrenys edificables a la zona anomenada Bernades.


Els nous terrenys eren parcialment inundables, com ja deien els informes tècnics, i això va fer que l'empresari hagués d'afrontar una inversió major de la prevista. A més, poc després va començar la crisi econòmica, que va fer aturar molts projectes industrials. El polígon no es va arribar a construir.

Per això, l'empresari es va sentir perjudicat i va presentar una querella al Jutjat d'Instrucció número 25 de Barcelona, que investiga el cas des de fa més d'un any i sospita que el preu pagat pels terrenys de Solius està per sobre del mercat. La Guàrdia Civil va interrogar Nadal aquest dilluns a mitja tarda durant aproximadament una hora i mitja, i també ho va fer amb l'exdirector general d'Urbanisme, Joan Llort, i el director de l'Incasòl, Emili Mas. També han estat citats l'alcalde de l'època, Ricard Herrero (PSC), que no ha pogut fer declaracions, i el secretari municipal.

En tot cas, Nadal ha negat que estigui imputat judicialment i ha explicat que no ha estat citat a declarar pel jutjat. A més, ha recordat que el preu pagat per la meitat dels terrenys s'ha de posar en el context del 2006, en plena 'bombolla' immobiliària i tenint en compte que els propietaris tenien tots els permisos per construir i ho podien haver fet el dia abans de l'acord. "Preservar la vall de Solius no crec que sigui un delicte", ha assegurat.