La pluja i la tramuntana fan caure entre un 30 i un 40% la collita de la DOP Oli de l'Empordà

Preveuen collir uns 200.000 quilos, 50.000 menys que l'any passat

Les pluges que van caure a la primavera i la forta tramuntana que va bufar durant gran part del mes de novembre a l'Empordà ha afectat negativament el sector de l'oli. En concret, el president de Denominació d'Origen Protegida (DOP) Oli de l'Empordà, Simó Casanovas, ha detallat que la collita d'enguany serà entre un 30 i un 40% inferior a la de l'any passat.

"El normal són uns 250.000 quilos d'oli, aquest any calculem que en tindrem uns 200.000, com a molt", ha afegit. Casanovas ha explicat que aquesta caiguda afectarà els ingressos dels oleïcultors però que esperen que la situació es normalitzi de cara a l'any vinent. La DOP Oli de l'Empordà ha presentat aquest dissabte a Girona el seu oli nou. Aquest dissabte la DOP Oli de l'Empordà ha presentat per cinquè any consecutiu el seu nou oli a la Rambla de Girona.

A més de tastar els olis dels trulls empordanesos, els centenars d'assistents que s'hi ha apropat, han pogut participar en un joc solidari a favor del Banc dels Aliments. En concret, la DOP Oli de l'Empordà ha destinat 100 litres d'oli al Banc dels Aliments mitjançant un joc de la xarranca on els participants havien de portar olives d'un extrem a l'altre. L'acte ha comptat amb l'assistència d'algunes de les components del Cor Geriona i diversos membres del col·lectiu Girona Bons Fogons també han assistit a l'esdeveniment i han pogut provar els productes.

Per aquesta ocasió, el Gremi de Flequers Artesans de Girona ha aportat el seu Pa de Tramuntana per poder fer el tastet d'olis. "El nou oli aprofita la varietat argudell, autòctona de la zona que permet fer olis diferents, més afruitats i amb molt de gust", ha subratllat el president de la DOP, Simó Casanovas. Ha estat el mateix president que ha explicat que la collita d'enguany és "més petita" que la que s'havia aconseguit altres anys. "Va ploure molt a la primavera i va fer que les flors no s'aguantessin i llavors, ja hi havia poques olives i el mes de novembre amb les fortes tramuntanades que hi van haver a l'Empordà va fer que moltes olives caiguessin a terra i ja no es poden utilitzar per a la producció de la DOP", ha explicat.

En concret, el sector calcula que hi ha hagut una caiguda d'entre un 30 i un 40% en comparació amb altres anys. "Lo normal són uns 250.000 o 300.000 quilos d'oli, enguany com a molt arribem als 180.000 o 200.000 quilos", ha ressaltat. Des de la DOP Oli de l'Empordà esperen que la situació "es normalitzi" de cara a l'any vinent. Tot i aquestes males dades, Casanovas ha explicat que l'oli que produeixen els oleïcultors de l'Empordà i que es distribueix sota aquesta certificació està aconseguint un gran reconeixement al mercat. "A vegades ens fa falta oli per enllaçar una campanya amb una alta però no podem créixer més perquè no tenim més producció", ha comentat. En principi, no es plantegen realitzar una gran ampliació de la superfície cultivable però tenen clar que poden "anar creixent de mica en mica", de manera limitada perquè a causa de la crisi, els productors i pagesos de la DOP, no tenen una gran quantitat de diners per invertir-hi.